Φώτο: Shutterstock

Διεύρυνση κερδών για Ευρώπη, future Wall Street - Πιέσεις για πετρέλαιο

Ανακάμπτουν οι μετοχές σε διεθνές επίπεδο, παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι ισχυρές πιέσεις τόσο για το Brent όσο και για το αμερικανικό αργό και εν τω μέσω προσεκτικών αγορών από τους επενδυτές.

Σταθερά σε ανοδική πορεία κινούνται οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, σε μία προσπάθεια αντίδρασης μετά τις διευρυμένες απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων και ενώ διατηρούνται οι ισχυρές πιέσεις για το πετρέλαιο. 

Στην αγορά πετρελαίου οι ρευστοποιήσεις παραμένουν η «νέα κανονικότητα» , με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου για το Brent να υποχωρεί σχεδόν 10%, αν και κατόρθωσε να ανακτήσει το ψυχολογικό φράγμα των 17 δολαρίων, ενώ το αμερικανικό αργό αποδυναμώνεται 4,4% στα 11 δολάρια, είναι σαφής η διάθεση των επενδυτών να προχωρήσουν σε προσεκτικές αγορές μετοχών, αρκετές εκ των οποίων έχουν άλλωστε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αποτελώντας αγοραστικές ευκαιρίες. 

Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην αγορά πετρελαίου παραμένει το γεγονός ότι οι χώροι αποθήκευσης έχουν πλέον κλείσει ή βρίσκονται πολύ κοντά στο να φθάσουν στο μέγιστο της χωρητικής τους ικανότητας, καθώς η πλημμύρα πετρελαίου στις αγορές την ώρα που η ζήτηση έχει σχεδόν μηδενιστεί, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.

Την ίδια ώρα όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν τον σχεδιασμό για σταδιακή άρση του lockdown τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες, καθώς το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας οδηγεί σε επιθετική ύφεση αρκετές οικονομίες, καθιστώντας την «επόμενη ημέρα» αρκετά δύσκολη στη διαχείρισή της. 

Κέρδη 1,13% σημειώνει ο δείκτης Euro Stoxx 600, με τον DAX 30 να ενισχύεται 1,36% και τον FTSE 100 να κινείται 1,54% υψηλότερα.

Ανάλογη η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να εμφανίζουν κέρδη κοντά στο 1,3%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ