Φώτο: Shutterstock

​​​​​​​Άνω του +2% η Ευρώπη, σημαντικά κέρδη για τα αμερικανικά futures

Η υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου, με άνοδο που ξεπερνά το 3% στηρίζει τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις επικείμενες, εντός της εβδομάδας, συνεδριάσεις των ΕΚΤ και Fed. 

Εταιρικά μεγέθη, συνεδριάσεις ΕΚΤ και Fed αλλά και ανακοινώσεις των προγραμμάτων άρσης του lockdown από αρκετές χώρες είναι οι τρεις παράγοντες που συντηρούν την ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, παρά τη νέα ελεύθερη πτώση που σημειώνει το πετρέλαιο, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά αρκετούς δεικτοβαρείς ενεργειακούς τίτλους. 

Οι περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει άρση των περιορισμών, με το βασικό χαρακτηριστικό των προγραμμάτων αυτών να είναι ότι θα γίνει σταδιακά προκειμένου από τη μία πλευρά να μην παραταθεί το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας αλλά ταυτόχρονα να μην υπάρξουν νέοι κίνδυνοι για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. 

Παράλληλα η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, με πιθανή ανακοίνωση διεύρυνσης των ήδη υπαρχόντων μέτρων στήριξης, αλλά και η διήμερη συνεδρίαση της Fed η οποία ξεκινά την Τρίτη,  βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτών, οι οποίοι φαίνεται να κατανοούν, τουλάχιστον επί ευρωπαϊκού εδάφους, ότι η ΕΚΤ είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός που αντιδρά με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αυτό παρά το γεγονός ότι οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της δεν είναι διόλου χαλαρή. 

Κέρδη 1,7% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με τον κλάδο των τραπεζών να οδηγεί την άνοδο καθώς ενισχύεται κατά 3,2%. Στο 2,7% η ενίσχυση για τον DAX 30, ενώ 1,7% υψηλότερα κινείται ο FTSE 100

Σε επίπεδο μετοχών ράλι σημειώνει ο τίτλος της Deutsche Bank, με κέρδη άνω 10%, παρά την ανακοίνωση ότι αναμένει σημαντική υποχώρηση των κερδών της για το α’ τρίμηνο του 2020, καθώς εκτιμά ότι θα φθάσουν στα 66 εκατ. ευρώ από 201 εκατ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2019. Στο 3,5% η άνοδος και για τη μετοχή της Adidas, αν και προέβλεψε ότι οι πωλήσεις της στο β’ τρίμηνο του έτους θα υποχωρήσουν κατά 40%!

Σε θετική πορεία, αν και λιγότερο εντυπωσιακή από αυτήν των ευρωπαϊκών αγορών, κινούνται και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 1,04%, τον S&P 500 κατά 1,05% και τον Nasdaq να κινείται 1,29% υψηλότερα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ