Φώτο: Shutterstock

Συνέχισε κερδοφόρα η Wall Street, νέα «βουτιά» για το πετρέλαιο

Κέρδη κατέγραψαν και οι τρεις βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, εν μέσω αισιοδοξίας για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Βουτιά -25% για το πετρέλαιο.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, αφού και οι τρεις βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κατέγραψαν κέρδη, με τη συνεδρίαση αυτή να είναι η τέταρτη συνεχόμενη κερδοφόρα για τον Dow Jones.

Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η αισιοδοξία που δημιουργεί στους επενδυτές η επικείμενη άρση των περιοριστικών μέτρων στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ πολιτείες όπως η Νότια Καρολίνα, η Αλάσκα, η Τζόρτζια,το Τενεσί και το Τέξας επιτρέπουν πλέον στα εστιατόρια να σερβίρουν πελάτες.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο +1,51% στις 24.133 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε κέρδη +1,11% στις 8.730 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,45% στις 2.869 μονάδες.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε σήμερα ότι η εντολή για καραντίνα στο σπίτι πιθανόν θα παραταθεί πέραν της 15ης Μαΐου σε πολλές περιοχές της πολιτείας, όμως οι περιορισμοί ενδέχεται να χαλαρώσουν σε άλλες περιοχές, εφόσον έχουν επαρκείς δυνατότητες στα νοσοκομεία και πληρούν και άλλα κριτήρια.

Μεταξύ των άλλων κριτηρίων, ο Άντριου Κουόμο ανέφερε πως οι περιοχές που θα θέλουν να ανοίξουν θα πρέπει να δείχνουν ότι έχουν εκπονήσει προγράμματα για να υποβάλλουν σε εξέταση μεγάλο αριθμό πολιτών και να εντοπίζουν και να απομονώνουν τις επαφές όσων έχουν μολυνθεί.

Η τιμή του αμερικανικού αργού κατέγραψε και πάλι κατακόρυφη πτώση σήμερα, κατά 25%, σε μια αγορά απροετοίμαστη για την πληθώρα προσφορών και με τους χώρους αποθήκευσης του μαύρου χρυσού να πλησιάζουν στα όριά τους, με φόντο και την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Στη Νέα Υόρκη, το WTI παράδοσης Ιουνίου έκλεισε στα 12,78 δολάρια το βαρέλι, τιμή μειωμένη κατά 4,16 δολάρια, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις με συνεχή άνοδο. Την περασμένη εβδομάδα είχε κλείσει στην πρωτοφανή τιμή των -37,63 δολαρίων, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονταν έτοιμοι ακόμη και να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν τα συμβόλαιά τους.

Στο Λονδίνο, το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας παράδοσης Ιουνίου έκλεισε στα 19,99 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 7%, ενώ η τιμή του χρυσού διολίσθησε κατά -0,6% στα 1.735 δολ./oz.

Ο Μπγιόρναρ Τονχάουγκεν, αναλυτής της Rystad Energy, εξήγησε ότι η αγορά ανησυχεί γιατί τα αποθέματα πετρελαίου αυξάνονται και η μείωση της παραγωγής που αποφασίστηκε από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες «δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς».

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Walt Disney (+5%) και της 3M Co (+4,8%) ενώ, στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν οι τίτλοι των Walmart (-0,8%) και Procter & Gamble (-0,7%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,65%, ενώ, τέλος, στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε πτωτικά κατά -0,1% έναντι του ευρώ στο 1,0833 δολ. από 1,0823 χθες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ