Φώτο: Shutterstock

Οι ελπίδες για φάρμακο φέρνουν ράλι στις αγορές

Δυναμικό ξεκίνημα στη Wall Street και κέρδη στην Ευρώπη φέρνει η ανακοίνωση της φαρμακευτικής Gilead για θετικά αποτελέσματα του φαρμάκου Remdesivir σε ασθενείς με κορονοϊό.

Εκρηκτικά έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους τρεις βασικούς δείκτες να σημειώνουν κέρδη μετά τις ανακοινώσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead.

H αμερικανική φαρμακευτική έκανε γνωστό ότι οι δοκιμές του σκευάσματος Remdesivir σε ασθενείς με κορονοϊό είχαν επιτυχία σε ποσοστό άνω του 50%, εξέλιξη που πυροδότησε την αισιοδοξία στους επενδυτές, αφού είναι πιθανό να επιτρέψει το ταχύτερο άνοιγμα των οικονομιών.

Στις 16:40 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones κινείται ανοδικά κατά +1,51%, στις 24.466 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται κατά +1,77%, στις 2.914 μονάδες και ο Νasdaq καταγράφει κέρδη ύψους +2,09% στις 8.787 μονάδες.

Μια μελέτη για το φάρμακο Remdesivir της Gilead που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων ολοκληρώθηκε επιτυχώς, όπως έκανε γνωστό η εταιρεία, ανεβάζοντας τις προσδοκίες για πιθανή θεραπεία των ασθενών με κορονοϊό.

Η Gilead κυκλοφόρησε επίσης τα αποτελέσματα της δικής της μελέτης, η οποία έδειξε βελτίωση σε ασθενείς που έλαβαν Remdesivir για τη θεραπεία του ιού. Οι μετοχές της Gilead σημείωσαν άνοδο 9,3%.

Η εξέλιξη αυτή μάλιστα στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει και την απογοήτευση από τα αποτελέσματα για την αμερικανική οικονομία στο α’ τρίμηνο του 2020, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 4,8%, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα υποχωρούσε κατά 3,5%.

Πρόκειται για το πρώτο αρνητικό τρίμηνο για την αμερικανική οικονομία μετά το α’ τρίμηνο του 2014, όταν είχε συρρικνωθεί κατά -1,1% και παράλληλα το δεύτερο χειρότερο μετά το 8,4% που ήταν η υποχώρησή του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2008.

Η αρνητική πορεία αποδίδεται στη μεγάλη πτώση που σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες, με δεδομένο ότι η κατανάλωση αποτελεί το 67% του αμερικανικού ΑΕΠ, καθώς υποχώρησαν 7,6% με δεδομένο φυσικά ότι κατά τη διάρκεια του Μαρτίου σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων λιανικής είχαν διακόψει τη λειτουργία τους. Παράλληλα οι εξαγωγές υποχώρησαν 8,7%, ενώ οι εισαγωγές κατά 15,3%.

Άνοδος και στην Ευρώπη μετά τα αισιόδοξα νέα

Τα θετικά νέα ωθούν και τις ευρωπαϊκές αγορές υψηλότερα, αφού, με εξαίρεση το χρηματιστήριο της Ελβετίας, όλα καταγράφουν κέρδη, επιταχύνοντας τους ρυθμούς ανόδου μετά τις ανακοινώσεις της Gilead.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1,74%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατά +2,03%. Άνοδο καταγράφει και ο γαλλικός CAC40, ύψους +1,41%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινείται υψηλότερα κατά +2,32%. Κέρδη και για τον ιταλικό FTSE MIB, στο +1,50%, ενώ ο ελβετικός SMI υποχωρεί κατά -0,44%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ