Φώτο: Pixabay

Διεύρυνση απωλειών στην Ευρώπη, ράλι για τα ομόλογα

Πιέσεις για τις μετοχές παρά τα νέα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ, σε πλήρη αντίθεση με τα ομόλογα της ευρωζώνης, των οποίων οι αποδόσεις υποχωρούν με εντυπωσιακό ρυθμό.

Δεν φαίνεται να πείθει τους επενδυτές των μετοχικών αγορών η ΕΚΤ παρά τη νέα στήριξη που προσφέρει στην ευρωζώνη, σε πλήρη, πάντως, αντίθεση με τις αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις να ακολουθούν ελεύθερη πτώση. 

Η τράπεζα ανακοίνωσε τόσο τη μείωση του επιτοκίου για τα προγράμματα (TLTRO III) μακροπρόθεσμου δανεισμού των τραπεζών και παράλληλα προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου προγράμματος δανεισμού για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπό τον τίτλο Pandemc Emergency Longer-Term Refinancing Operations (PELTROs), με άμεσο στόχο να στηρίξει τη ρευστότητα του συστήματος και να δώσει νέα όπλα στις τράπεζες προκειμένου να μη διακόψουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. 

Επίσης διαβεβαίωσε ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, θα διατηρηθεί έως το τέλος του 2020, με τακτικές παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων προκειμένου να μην «εκτοξευθεί» το κόστος δανεισμού για αρκετές χώρες της ζώνης του ευρώ. 

Οι αποφάσεις αυτές ήταν αρκετές για να οδηγήσουν σε μεγάλη πτώση τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, με την εντυπωσιακότερη πορεία να την ακολουθεί το γαλλικό, με την απόδοσή του να υποχωρεί κατά 188% στο -0,084%. Σημαντική πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις όλων των κρατικών χρεογράφων, με αυτή του ελληνικού 10ετούς να αποδυναμώνεται στο 2,1%. 

Αντίθετα οι μετοχικές αγορές δεν φαίνεται να εντυπωσιάζονται από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, έχοντας, πάντως, να αντιμετωπίσουν και το βάρος του ΑΕΠ της ευρωζώνης το οποίο στο α’ τρίμηνο συρρικνώθηκε 3,8%, εμφανίζοντας τη χειρότερη πορεία στην ιστορία του. 

Σαφώς και στην Ευρώπη υπάρχει κατοχύρωση κερδών εκ μέρους των επενδυτών, με δεδομένο το τέλος του μήνα Απριλίου και το γεγονός ότι αύριο σχεδόν όλες οι αγορές – με εξαίρεση το Λονδίνο- θα παραμείνουν κλειστές λόγω του εορτασμού της Πρωτομαγιάς. 

Πτώση 0,56% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX 30 να υποχωρεί 0,9%, ενώ ισχυρότερες είναι οι πιέσεις για τον βρετανικό FTSE 100, ο οποίος αποδυναμώνεται κατά 1,4%, εξαιτίας και της μεγάλης πτώσης δεικτοβαρών μετοχών όπως αυτή της Shell (-8,1%), καθώς ο πετρελαϊκός όμιλος ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφέρει μέρισμα για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες. 

 Πτωτικές τάσεις και στα futures της Wall Street, με Dow Jones και S&P 500 να υποχωρούν 0,5%, ενώ οριακά κέρδη 0,05% σημειώνει ο Nasdaq.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ