ΓΔ: 863.41 0.42% Τζίρος: 64.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υπό πίεση οι τραπεζικές μετοχές, παρασύρουν το Χρηματιστήριο

Η αβεβαιότητα για το σχέδιο «Ηρακλής» οδηγεί τον τραπεζικό δείκτη 1,50% χαμηλότερα. Διέψευσε προσδοκίες η πορεία της αγοράς κατά το γ' τρίμηνο, ενώ και τα αποτελέσματα α' εξαμήνου των εισηγμένων δεν εξέπληξαν ευχάριστα.

Υπό πίεση που συνεχώς εντείνεται, όσο πλησιάζει το κλείσιμο της συνεδρίασης, βρίσκονται σήμερα οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, παρασύροντας σε υποχώρηση και το Γενικό Δείκτη, καθώς αρκετοί επενδυτές φοβούνται διάψευση των προσδοκιών που υπήρχαν ενόψει της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Παρά το γεγονός ότι η τελευταία ημέρα του 9μήνου προσφέρεται για κινήσεις ωραιοποίησης των τιμών από τους διαχειριστές κεφαλαίων και ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σταθεροποιητικά, το κλίμα στην Λεωφόρο Αθηνών φαίνεται να έχει επιδεινωθεί και ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε, λίγο πριν τις 16.00, περίπου κατά 1,50%, συντελώντας στην υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κατά 0,80%.

Πτώση πάνω από 2% σημείωναν οι μετοχές Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank, ενώ σε αισθητά καλύτερη θέση βρισκόταν ο τίτλος της Alpha, που υποχωρούσε κατά 0,20%. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε νωρίτερα λίγο πάνω από τις 872 μονάδες, αλλά γύρισε σε πτώση και πλέον ισορροπεί στο επίπεδο των 863 μονάδων.

Έως και την Παρασκευή, το κλίμα για τις τραπεζικές μετοχές ήταν μάλλον θετικό, καθώς μάλιστα έγινε γνωστό μέσω του “Bloomberg” ότι ένα από τα funds της Oceanwood, που έχει πρωταγωνιστήσει στην υποτιμητική κερδοσκοπία κατά των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, οδηγείται στη διάλυση, λόγω των κακών του αποδόσεων.

Η βασική προσδοκία των επενδυτών είναι ότι θα ενεργοποιηθεί άμεσα το σχέδιο «Ηρακλής» για την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων με κρατικές εγγυήσεις έως 9 δισ. ευρώ και αυτό θα αποτελέσει “game changer” για τον κλάδο, καθώς θα τιτλοποιηθούν δάνεια της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, ώστε να επιταχυνθεί δραστικά η εξυγίανση των ισολογισμών.

Όμως, οι επενδυτές αρχίζουν να φοβούνται ότι ο... διάβολος μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες του σχεδίου, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως για τα τεχνικά κομμάτια του σχεδίου και δεν γνωρίζουν σε ποιο βαθμό θα μπορέσουν να το αξιοποιήσουν. Όπως αποκάλυψε, εξάλλου, το BD σήμερα, το σχέδιο που έχει υποβληθεί από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν δεν έχει εγκριθεί ως τώρα από την Ενιαία Εποπτική Αρχή της ΕΚΤ (SSM).

Ο απολογισμός του τρίτου τριμήνου δεν φαίνεται ότι θα είναι για το ΧΑ αρκετά καλός, καθώς διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες για μια ανοδική κίνηση, ως αποτέλεσμα των σαφώς βελτιωμένων πολιτικών και μακροοικονομικών συνθηκών μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Ο Γενικός Δείκτης έφθασε στις 31 Ιουλίου μια «ανάσα» από τις 900 μονάδες, αλλά έκτοτε έχει περιέλθει σε... ταλαιπωρία και δείχνει να απομακρύνεται η προοπτική ανοδικής διάσπασης των 1.000 μονάδων.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η αγορά δεν υποστηρίζεται αρκετά από τα θεμελιώδη στοιχεία των επιχειρήσεων, στα οποία μεταφέρεται το βάρος των επενδυτών, τώρα που εκλίπουν οι σοβαροί κίνδυνοι μακροοικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα. Η γενική εικόνα που υπάρχει σήμερα, τελευταία ημέρα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων α' 6μήνου είναι ότι γενικά συνεχίζεται η βελτίωση των βασικών μεγεθών των εισηγμένων, χωρίς όμως να εκπλήσσουν ευχάριστα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και δικαιολογώντας σημαντικά αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Οι κεντρικές τράπεζες, η ρευστότητα και το αίνιγμα της επόμενης ημέρας

Με τους δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ανατολή να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σταδιακά η δυναμική θα ατονήσει και πιθανότατα θα δούμε μια διόρθωση των τιμών των μετοχών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το σχέδιο για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο με φορολογική ελάφρυνση

Ποια είναι τα έξυπνα κίνητρα που εξετάζει η κυβέρνηση και ανέλυσε το ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς. Ο αποταμιευτικός λογαριασμός που θα μειώνει τον φόρο για όσους προχωρούν σε επενδύσεις.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η πρεμιέρα της Πειραιώς στο ΧΑ: Η «βουτιά», τα 135 εκατ. και η συνέχεια

Πώς «σκούπισαν» 17 εκατ. μετοχές από το limit down μέσα σε 20 λεπτά. Οι χιλιάδες εντολές αγοράς - καρμπόν 757 τεμαχίων πιθανότατα από private bank για λογαριασμό πελατών της. Τι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.