ΓΔ: 1412.68 0.35% Τζίρος: 12.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:34:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υπό πίεση οι τραπεζικές μετοχές, παρασύρουν το Χρηματιστήριο

Η αβεβαιότητα για το σχέδιο «Ηρακλής» οδηγεί τον τραπεζικό δείκτη 1,50% χαμηλότερα. Διέψευσε προσδοκίες η πορεία της αγοράς κατά το γ' τρίμηνο, ενώ και τα αποτελέσματα α' εξαμήνου των εισηγμένων δεν εξέπληξαν ευχάριστα.

Υπό πίεση που συνεχώς εντείνεται, όσο πλησιάζει το κλείσιμο της συνεδρίασης, βρίσκονται σήμερα οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, παρασύροντας σε υποχώρηση και το Γενικό Δείκτη, καθώς αρκετοί επενδυτές φοβούνται διάψευση των προσδοκιών που υπήρχαν ενόψει της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Παρά το γεγονός ότι η τελευταία ημέρα του 9μήνου προσφέρεται για κινήσεις ωραιοποίησης των τιμών από τους διαχειριστές κεφαλαίων και ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σταθεροποιητικά, το κλίμα στην Λεωφόρο Αθηνών φαίνεται να έχει επιδεινωθεί και ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε, λίγο πριν τις 16.00, περίπου κατά 1,50%, συντελώντας στην υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κατά 0,80%.

Πτώση πάνω από 2% σημείωναν οι μετοχές Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank, ενώ σε αισθητά καλύτερη θέση βρισκόταν ο τίτλος της Alpha, που υποχωρούσε κατά 0,20%. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε νωρίτερα λίγο πάνω από τις 872 μονάδες, αλλά γύρισε σε πτώση και πλέον ισορροπεί στο επίπεδο των 863 μονάδων.

Έως και την Παρασκευή, το κλίμα για τις τραπεζικές μετοχές ήταν μάλλον θετικό, καθώς μάλιστα έγινε γνωστό μέσω του “Bloomberg” ότι ένα από τα funds της Oceanwood, που έχει πρωταγωνιστήσει στην υποτιμητική κερδοσκοπία κατά των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, οδηγείται στη διάλυση, λόγω των κακών του αποδόσεων.

Η βασική προσδοκία των επενδυτών είναι ότι θα ενεργοποιηθεί άμεσα το σχέδιο «Ηρακλής» για την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων με κρατικές εγγυήσεις έως 9 δισ. ευρώ και αυτό θα αποτελέσει “game changer” για τον κλάδο, καθώς θα τιτλοποιηθούν δάνεια της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, ώστε να επιταχυνθεί δραστικά η εξυγίανση των ισολογισμών.

Όμως, οι επενδυτές αρχίζουν να φοβούνται ότι ο... διάβολος μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες του σχεδίου, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως για τα τεχνικά κομμάτια του σχεδίου και δεν γνωρίζουν σε ποιο βαθμό θα μπορέσουν να το αξιοποιήσουν. Όπως αποκάλυψε, εξάλλου, το BD σήμερα, το σχέδιο που έχει υποβληθεί από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν δεν έχει εγκριθεί ως τώρα από την Ενιαία Εποπτική Αρχή της ΕΚΤ (SSM).

Ο απολογισμός του τρίτου τριμήνου δεν φαίνεται ότι θα είναι για το ΧΑ αρκετά καλός, καθώς διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες για μια ανοδική κίνηση, ως αποτέλεσμα των σαφώς βελτιωμένων πολιτικών και μακροοικονομικών συνθηκών μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Ο Γενικός Δείκτης έφθασε στις 31 Ιουλίου μια «ανάσα» από τις 900 μονάδες, αλλά έκτοτε έχει περιέλθει σε... ταλαιπωρία και δείχνει να απομακρύνεται η προοπτική ανοδικής διάσπασης των 1.000 μονάδων.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η αγορά δεν υποστηρίζεται αρκετά από τα θεμελιώδη στοιχεία των επιχειρήσεων, στα οποία μεταφέρεται το βάρος των επενδυτών, τώρα που εκλίπουν οι σοβαροί κίνδυνοι μακροοικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα. Η γενική εικόνα που υπάρχει σήμερα, τελευταία ημέρα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων α' 6μήνου είναι ότι γενικά συνεχίζεται η βελτίωση των βασικών μεγεθών των εισηγμένων, χωρίς όμως να εκπλήσσουν ευχάριστα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και δικαιολογώντας σημαντικά αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Alpha Finance: Έντονο ενδιαφέρον από ξένους για τράπεζες και ενέργεια

Στο περιθώριο του συνεδρίου της Morgan Stanley στο Λονδίνο, οι επενδυτές σχολίαζαν θετικά το deal Alpha Bank - UniCredit, το επιτυχημένο placement μετοχών της Εθνικής και τη φετινή βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.