ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed φέρνουν απώλειες 2% στην Wall Street

Τα σχόλια του επικεφαλής της Fed επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα με τους τρεις δείκτες να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος ενώ διευρύνονται οι απώλειες.

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία της Wall Street μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ που προειδοποίησε ότι ο δρόμος για την ανάκαμψη θα είναι δύσκολος, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει έντονη ανησυχία πως η βιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 2,07% στις 23.271 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,91% στις 2.815 μονάδες και ο Nasdaq διολισθαίνει κατά 2,03% στις 8.820 μονάδες.

Υπογραμμίζοντας τον σοβαρό αντίκτυπο της πανδημίας ο Πάουελ δήλωσε πως η έκταση και η ταχύτητα της οικονομικής επιβράδυνσης είναι ελαφρώς χειρότερη από οποιοαδήποτε ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σημείωσε πως δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο για αρνητικό επιτοκίων καθώς δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής πως αποτελεί αποδοτικό εργαλείο.

«Διαπιστώνουμε μια σοβαρή πτώση στην οικονομική δραστηριότητα και την εργασία, με την αύξηση των θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία να έχει εξανεμιστεί» σημείωσε ο κ. Πάουελ και τόνισε πως «αυτή η αναστροφή της οικονομίας έχει προκαλέσει πόνο που είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με λόγια, ενώ υπάρχουν ζωές που θα ζήσουν μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον».

Καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για να ανοίξει και πάλι η αγορά, η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει μια ασθένεια που πιθανόν σχετίζεται με το νέο κορονοϊό και φαίνεται να επηρεάζει τα παιδιά.

Η πτώση στην αγορά οδηγείται από τον ενεργειακό κλάδο, καθώς οι τιμές πετρελαίου καταγράφουν πτώση μετά την αύξηση της ανησυχίας για βαθύτερη ύφεση που μετρίασε τις ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης.

Ο χρηματοοικονομικός τομέας συνεχίζει να βρίσκεται σε καθοδική πορεία με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν πτώση, ενώ τα αμερικανικά ομόλογα κατέγραψαν πτώση μετά τις δηλώσεις Πάουελ. Η JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup καταγράφουν απώλειες άνω του 2%.

Οι τεχνολογικές μετοχές καταγράφουν επίσης ισχυρές απώλειες με Alphabet και Facebook να είναι σε πτώση.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγώγου τον Απρίλιο κατέγραψε σημαντική πτώση ύψους 1,3% ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση 0,5%.

Στην Ευρώπη, οι φόβοι για νέο κύμα κρουσμάτων επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα και ο Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,94% στις 333,98 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 σημείωσε πτώση 2,55% στις 2.810 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX διολίσθησε 2,56% στις 10.542 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 1,51% στις 5.904 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε πτώση 2,85% στις 4.344 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε απώλειες 1,94% στις 6.631 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο είχε πτώση 2,14% στις 17.183 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Επιφυλακτικότητα υπό τον φόβο των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή

Η ένταση στη Μ. Ανατολή και η άνοδος του πετρελαίου εντείνουν την αβεβαιότητα και τις πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τι περιμένουν οι επενδυτές και το κλίμα μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε επιφυλακτικό κλίμα λόγω δασμών Τραμπ και εξελίξεων

Εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος και με τους νέους παγκόσμιους δασμούς του Ντ. Τραμπ να κάνουν πρεμιέρα ξεκινάει η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ που κατάφερε λόγω αργίας να ξεφύγει από τις χθεσινές έντονες πιέσεις στη Wall Street.
ΑΓΟΡΕΣ

Magnificent Seven: Πιέσεις στις Big Tech, στροφή σε ενέργεια - βιομηχανία

Οι Magnificent Seven χάνουν έδαφος το 2026, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ενέργεια και βιομηχανία, με το κόστος της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και την ανησυχία για τις αποτιμήσεις να αυξάνουν την ανησυχία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Κρίσιμη συνεδρίαση με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, το οποίο αναζητεί αντίδραση μετά το τριήμερο πτωτικό σερί που έχει απομακρύνει τον Γενικό Δείκτη από τις 2.400 μονάδες. Στο επίκεντρο οι τράπεζες και στις διεθνείς αγορές η τεχνητή νοημοσύνη,