ΓΔ: 2226.57 -0.14% Τζίρος: 36.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:51:42
Φωτο: Shutterstock

Οι προβλέψεις Πάουελ «βύθισαν» την Wall Street

Οι δυσμενείς προβλέψεις του Τζερόμ Πάουελ «βύθισαν» την Wall Street με τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.

Στα «κόκκινα» έκλεισε η Wall Street για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ για την αμερικανική οικονομία που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, που έκανε τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 2,17% στις 23.247 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,75% στις 2.820 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 1,55% στις 8.863 μονάδες.

Υπογραμμίζοντας τον σοβαρό αντίκτυπο της πανδημίας ο Πάουελ δήλωσε πως η έκταση και η ταχύτητα της οικονομικής επιβράδυνσης είναι χειρότερη από οποιαδήποτε ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Διαπιστώνουμε μια σοβαρή πτώση στην οικονομική δραστηριότητα και την εργασία, με την αύξηση των θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία να έχει εξανεμιστεί» σημείωσε ο κ. Πάουελ και τόνισε πως «αυτή η αναστροφή της οικονομίας έχει προκαλέσει πόνο που είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με λόγια, ενώ υπάρχουν ζωές που θα ζήσουν μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον».

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις του προέδρου Τραμπ για να μειώσει η Fed τα επιτόκια κάτω από το μηδέν, ο Πάουελ απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο σημειώνοντας πως δεν έχει αποδειχθεί ως αποτελεσματικό εργαλείο.

Οι δηλώσεις του Πάουελ επιδείνωσαν το ήδη βαρύ κλίμα καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να προσπαθούν να «ζυγίσουν» τις προσπάθειες για να ανοίξει ξανά η οικονομία απέναντι στον κίνδυνο να πυροδοτηθεί ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού που θα μπορούσε να στείλει την χώρα σε ένα νέο εθνικό lockdown.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φαούτσι έχει προειδοποιήσει πως οι ΗΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσουν περισσότερα βάσανα και θάνατο αν οι πολιτείες ξεκινήσουν να ανοίγουν πολύ γρήγορα.

Ο ενεργειακός τομέας παρέσυρε την χρηματιστηριακή αγορά σήμερα μετά την πτώση που καταγράφηκαν στις τιμές πετρελαίου.

Ο χρηματοοικονομικός τομέας συνέχισε την καθοδική πορεία του με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν πτώση, ενώ τα αμερικανικά ομόλογα κατέγραψαν πτώση μετά τις δηλώσεις Πάουελ. Η JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup σημείωσαν απώλειες άνω του 3%.

Οι τεχνολογικές μετοχές επέτειναν το σημερινό selloff με Alphabet και Facebook να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, εν αντιθέσει με Amazon και Netflix που έδειξαν να αντέχουν στις πιέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, άνοδος στις διεθνείς αγορές

Δυναμική άνοδο καταγράφει το ΧΑ με τον ΓΔ να διαμορφώνεται στις 2.272,88 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,12% με αιχμή τις τράπεζες. Ράλι στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση στη Μ. Ανατολή και πτώσης του πετρελαίου.
Μετοχές χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Περιορισμένες προσδοκίες με το βλέμμα σε ΗΠΑ και Ιράν

Το ΧΑ επιστρέφει μετά το Πάσχα με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή, καθώς κυριαρχουν ανάμεικτα συναισθήματα αβεβαιότητας αλλά και προσδοκιών αποκλιμάκωσης από τις συζητήσεις στο Πακιστάν μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.