ΓΔ: 2276.28 2.16% Τζίρος: 406.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
short selling

Ένα βήμα πίσω στο σορτάρισμα τραπεζών, ΔΕΗ από την Landsdowne

Το fund που έχει πρωτοστατήσει στην υποτιμητική κερδοσκοπία στην ελληνική αγορά προχώρησε σε μικρή μείωση των ανοικτών θέσεών του στους τίτλους Eurobank, Alpha και ΔΕΗ. Ελεύθερο από σήμερα το short selling.

Μικρή οπισθοχώρηση στο σορτάρισμα τραπεζικών μετοχών και της μετοχής της ΔΕΗ από το fund Lansdowne Partners καταγράφουν τα νεότερα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αν και το fund, το οποίο έχει πρωτοστατήσει σε επιθετικές στρατηγικές short selling στην ελληνική αγορά, διατηρεί τον κύριο όγκο των θέσεών του.

Ειδικότερα, η Lansdowne μείωσε τις θέσεις short ως εξής:

  • Στη μετοχή της Eurobank από το 0,98% στο 0,90%,
  • Στον τίτλο της Alpha Bank από 1,10% σε 1,00% και
  • Στη μετοχή της ΔΕΗ από 1,72% σε 1,70%.

Υπενθυμίζεται ότι, το φθινόπωρο του 2018, η Lansdowne είχε συνοδεύσει τη γνωστή στρατηγική short selling που ήδη ακολουθούσε στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και της ΔΕΗ με μια έκθεση που είχε παρουσιάσει σε επενδυτές, στην οποία παρουσιαζόταν ένα ακραίο κινδυνολογικό σενάριο κατάρρευσης της ΔΕΗ που θα συμπαρέσυρε σε σοβαρή περιπέτεια και τις ελληνικές τράπεζες.

Το σενάριο αυτό, βεβαίως, δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά το fund εξακολουθεί να ακολουθεί στρατηγική υποτιμητικής κερδοσκοπίας στις μετοχές τραπεζών και ΔΕΗ, η οποία, λόγω των απρόβλεπτων συνεπειών που είχε η πανδημία, προκαλώντας σημαντική πτώση των μετοχών, φαίνεται τώρα να είναι επωφελής για το fund.

Σημειώνεται ότι από σήμερα έχει διαμορφωθεί ένα νέο σκηνικό στο Χρηματιστήριο, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε τέλος στο μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των ανοιχτών πωλήσεων (short selling), εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν, πλέον, λόγοι για να διατηρηθεί.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι  η απαγόρευση  των ανοικτών πωλήσεων ή άλλων συναλλαγών  πέραν των ανοιχτών πωλήσεων, οι οποίες δημιουργούν ή αυξάνουν την καθαρή αρνητική θέση σε μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η οποία είχε αποφασιστεί από το  Διοικητικό Συμβούλιο της  Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αρχικά  για το χρονικό διάστημα 18/3/2020 μέχρι 24/4/2020,  και στη συνέχεια, κατόπιν παράτασης, μέχρι 18/5/2020 ώρα  24.00.00 (CET),  δε θα παραταθεί περαιτέρω, διότι δε συντρέχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στη λήψη του μέτρου αυτού.  

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις εποπτικές αρχές των άλλων κρατών μελών και της ΕΑΚΑΑ, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είναι   σε ετοιμότητα ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις και μέτρα για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής αγοράς και την προστασία των επενδυτών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άλμα +2,16% με υψηλό τζίρο και blue chips στο επίκεντρο

Στις 2.276,28 μονάδες με τζίρο που ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ ο Γενικός Δείκτης. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση όλες οι μετοχές έκλεισαν με άνοδο. Από το τζίρο τα 93,3 εκατ. ευρώ έγιναν στην Πειραιώς και 74 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.
Χρηματιστήριο και μετοχές
MARKET MAKER

Ποιες μετοχές ανέβασε ο Τραμπ, ο έρωτας για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η πίεση σε ΟΛΠ

Τον ενεργειακό κλάδο ωφέλησε ο Τραμπ με την ομιλία του που δεν φόβισε τις αγορές, η εικόνα των τραπεζών, η πίεση στην ΟΛΠ, η κινητικότητα στη Metlen, η ΓΕΚ Τέρνα μαγνητίζει τους επενδυτές και τι ακούγεται για Bally's Intralot.
Στατιστικά αγοράς μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο Αθηνών με κέρδη +0,53%

Μικτές τάσεις στις αγορές της Ευρώπης, ενώ το Χ.Α. κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τραμπ πήγε σε υψηλά ημέρας με τοποθετήσεις στις μετοχές ενέργειας, κατασκευών, βιομηχανίας αλλά και τραπεζών κλείνοντας στις 2.228,17 μονάδες με άνοδο 0,53%.
Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΑΓΟΡΕΣ

Αύξηση short θέσης από Covalis Capital, τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις

Το fund Covalis Capital τις τελευταίες ημέρες έχει αγοράσει ψηλά και έχει πουλήσει πιο χαμηλά. Η μετοχή της Metlen μετά την υποχώρηση από τα ιστορικά υψηλά των 57 ευρώ, κινείται εντός του εύρους των 41 ευρώ και 45 ευρώ.
Euronext και Χρηματιστήριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΧΑΕ: Νέα ένταση στη Γενική Συνέλευση για μειωμένο Διοικητικό Συμβούλιο

Με ένταση επαναλήφθηκε η έκτακτη ΓΣ της ΕΧΑΕ για τη μείωση των μελών και την εκλογή νέου Δ.Σ.. Ενστάσεις για απαρτία και νομιμότητα. Ιστορική στιγμή η εξαγορά από Euronext σύμφωνα με τον Γ. Χατζηνικολάου.