Ελληνικό Χρηματιστήριο

Νέα «πολιορκία» των τραπεζών στο Χρηματιστήριο 

Εκ νέου σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές, με τους επενδυτές να μην πείθονται ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα κατορθώσει να ξεπεράσει και αυτή τη κρίση με «μετρημένες» απώλειες.

Ήπια πτωτικά αλλά με νέες ρευστοποιήσεις για τις τραπεζικές μετοχές κινείται το χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να δείχνουν όλο και λιγότερη εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, φοβούμενοι, σαφώς, τις επιπτώσεις που θα έχει το lockdown στα οικονομικά του μεγέθη. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,12%, οριακά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να διατηρείται στα γνωστά... αμελητέα επίπεδα, καθώς φθάνει μόλις στα 6,89 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 19 μετοχές, πτωτικά 26, ενώ 10 παραμένουν αμετάβλητες. 

Στο -0,63% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον τραπεζικό δείκτη να αποδυναμώνεται 2,26%, ενώ οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες σημειώνουν απώλειες. 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο, τόσο το εγχώριο και πολύ περισσότερο το διεθνές, έχει υποχωρήσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στο ότι το ΧΑ δεν κατορθώνει να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς αγορές όταν επικρατούν θετικές τάσεις, ενώ σπεύδει να δείξει... αλληλεγγύη όταν υπάρχει γενικευμένη πτώση. 

Για μία ακόμη συνεδρίαση στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές. Στο -1,8% η Alpha Bank, απώλειες 2,7% για Εθνική Τράπεζα, πτώση 1,27% για Eurobank, ενώ 1,92% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Στο κόκκινο βρίσκονται σχεδόν όλες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαιρέσεις τις ΔΕΗ (+0,45%), ΟΛΠ (+0,72%), Lamda (+0,5%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,71%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ