Φώτο: Shutterstock

Κέρδη σε Ευρώπη, αμερικανικά futures εν αναμονή της Fed

Ανοδική πορεία τόσο για τις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να περιμένουν τα πρακτικά της Fed, αλλά και ορισμένες σημαντικές ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών τριμήνου.

Θετική πορεία ακολουθούν τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και τα futures της Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν τον ενδιαφέρον τους σε ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών, από ομίλους που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, αλλά και στη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed. 

Κέρδη 0,3% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, με τον DAX 30 να ενισχύεται 0,29%, ενώ 0,12% υψηλότερα κινείται ο FTSE 100. Καλύτερη η εικόνα για τα futures της Wall Street καθώς οι τρεις βασικοί δείκτες εμφανίζουν κέρδη που ξεπερνούν το 1,1%. 

Παρά το σαφές «ξεφούσκωμα» της αισιοδοξίας για εύρεση θεραπείας ή εμβολίου κατά του κορονοϊού, οι επενδυτές μοιάζουν περισσότερο ψύχραιμοι, ενώ εξετάζουν με μεγαλύτερη προσοχή τα πρώτα αποτελέσματα από την άρση του lockdown. 

Την ίδια ώρα όλοι αναμένουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed μέσω των οποίων θα «αποκαλυφθεί» το σκεπτικό της διοίκησής της και οι προθέσεις που έχει για περαιτέρω στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. 

Άλλωστε σε χθεσινές του δηλώσεις ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και νέες δράσεις και θέλω να πω ότι έχουμε προετοιμαστεί. Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλο το φάσμα των εργαλείων μας για να στηρίξουμε την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, καθώς αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι δράσεις αποτελούν μόνο μέρος μιας ευρύτερης ανταπόκρισης του δημόσιου τομέα».

«Το κλείσιμο της αμερικανικής οικονομίας λόγω της πανδημίας ενέχει έναν κίνδυνο μόνιμης ζημιάς» δήλωσε, όμως, από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στ. Μνούτσιν, τονίζοντας όμως ότι αναμένει ότι η οικονομία θα ανακάμψει το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο εξετάζοντας παράλληλα και την ιδέα των φορολογικών περικοπών μεσαίας τάξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ