Φώτο: Shutterstock

Ανεργία και τριβές με την Κίνα έριξαν σήμερα τη Wall Street

Με απώλειες έκλεισε σήμερα το αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και με την αύξηση της έντασης στην αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας.

Ο προβληματισμός από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανεργία στις ΗΠΑ και οι εντάσεις με την Κίνα οδήγησαν τη Wall Street σε πτωτικό κλείσιμο.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,4% ή 101 μονάδες, στις 24.474, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,78% στις 2.948 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε μείωση 0,97% στις 9.284 μονάδες.

Πτώση σημείωσε η τιμή του χρυσού την Πέμπτη, μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις. Έτσι, το συμβόλαιο Ιουνίου κατέγραψε υποχώρησε 1,7% κλείνοντας στα 1.721,90 δολάρια η ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Μαΐου. 

Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο1,3% στα 33,92 δολάρια ανά βαρέλι. Το πετρέλαιο μπρεντ, κατέγραψε άνοδο 31 σεντς ή 0,9% και διαμορφώθηκε στα 36,06 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,67%. Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0948 δολ. από 1,0980 την προηγούμενη μέρα

Το Υπουργείο Εργασίας των Η.Π.Α. ανέφερε ότι υπήρξαν 2.44 εκατ. νέα αιτήματα για το επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, αριθμός που αν και ιδιαίτερα υψηλός βαίνει μειούμενος για έβδομη συνεχή εβδομάδα.. O μεταποιητικός δείκτης PMI της IHS Markit επίσης αυξήθηκε στις 39,8 μονάδες τον Μάιο από 36,1 μονάδες τον Απρίλιο. 

Η απαισιοδοξία των επενδυτών εντάθηκε και από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που προκαλούν φόβους για νέο εμπορικό πόλεμο, αφού η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά απαγορεύει σε κάποιες κινεζικές εταιρείες να εισαχθούν σε αμερικανικά χρηματιστήρια. Αναβρασμό προκάλεσε και το tweet του Τραμπ ότι «η επίθεση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας της Κίνας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη συνιστά ντροπή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Συγκρατημένος ο Τραμπ κατά της Κίνας, ηρέμησε η Wall Street

Άλλαξαν το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης οι δηλώσεις Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε κάθε αναφορά σε εμπορικές κυρώσεις στην Κίνα. Μεγάλη άνοδος τον Μάιο για Dow Jones, S&P και πετρέλαιο.