Φωτο: Shuttersotck

Σε υψηλό 11 εβδομάδα η Ευρώπη, άνοδος στα αμερικανικά futures

Μία νέα κλινική μελέτη πειραματικού εμβολίου για τον κορονοϊό, από την αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία Novavax στηρίζει τις ελπίδες των επενδυτών για εύρεση θεραπείας. 

Οι εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού και κυρίως όσες αφορούν την εύρεση πιθανής θεραπείας αποτελούν, σταθερά, έναν παράγοντα που μπορεί να καθορίσει την πορεία των αγορών. 

Η ανακοίνωση από την αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία Novavax ότι ξεκινά κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αναζοπυρώνει τις ελπίδες των επενδυτών και απομακρύνει τον (ενίοτε καλά κρυμένο) φόβο για πιθανή επιστροφή της πανδημίας μετά το καλοκαίρι. 

Παράλληλα η επιστροφή σε κανονική λειτουργία τόσο για το χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και για τη Wall Street, μετά τις χθεσινές αργίες, ενισχύει την επενδυτική δραστηριότητα. 

Στο πεδίο των μακροοικονομικών στοιχείων, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στις -18,9 μονάδες, έναντι -23,1 τον Μάιο, εμφανίζοντας σημαντική βελτίωση.

Κέρδη 1,1% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να είναι το βασικό στήριγμα, καθώς ενισχύεται 2,5%. Στο +0,85% ο DAX 30, ενώ 1,9% υψηλότερα κινείται FTSE. Κέρδη άνω του 1,2% εμφανίζουν οι αγορές Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας.

Ισχυρά ανοδική κινούνται και τα future της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ενισχύονται κοντά στο 2%. 

Έντονα ανοδική η πορεία και των ασιατικών αγορών, με τον Nikkei να ενισχύεται 2,55% και τους Hang Seng και Shanghai Composite να κινούνται 1,97% κα 1,01% υψηλότερα αντίστοιχα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ