Φώτο: Shutterstock

Συνεχίζει ακάθεκτος ο Dow Jones, περιορίζονται τα κέρδη S&P και Nasdaq

Ανοδικά κινούνται και οι τρεις βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, με τον Dow Jones να ενισχύεται σχεδόν κατά 2,5%. Έχασαν μέρος των κερδών τους S&P 500 και Nasdaq.

Σε κλίμα αισιοδοξίας πραγματοποιείται η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Συνεχίζει το «ράλι» του ο Dow Jones, ο οποίος ενισχύεται κατά 2,48% στις 25,071 μονάδες, ενώ ο S&P κινείται ανοδικά κατά 1,73% και ο Nasdaq καταγράφει κέρδη +0,77%. S&P και Nasdaq πάντως βρέθηκαν υψηλότερα στην αρχή της συνεδρίασης, καταγράφοντας κέρδη που έφταναν το 2% και το 1,6% αντιστοίχως.

Στο θετικό κλίμα της Wall Street συμβάλει το άνοιγμα των οικονομιών χωρίς «αναζωπύρωση» της πανδημίας, αλλά και η κινητικότητα για εμβόλιο που δίνει θάρρος στους επενδυτές.

Οι επενδυτές ενθαρρύνονται από το γεγονός ότι οι περισσότερες οικονομίες βρίσκονται σε πορεία ανοίγματος μετά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, χωρίς να παρουσιάζονται ως τώρα ενδείξεις «αναζωπύρωσης» της πανδημίας. Οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο, όσο ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η επαναλειτουργία των οικονομιών θα περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, κάτι που αντανακλάται και στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, ισχυρές προσδοκίες δημιουργούν οι κινήσεις κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών για την ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό. Στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Νέας Υόρκης εκτινάχθηκε κατά 13% η μετοχή της Novamax, που ανακοίνωσε ότι άρχισε κλινικές δοκιμές εμβολίου σε ανθρώπους. Η Merck κέρδιζε σχεδόν 4%, καθώς εξαγόρασε αυστριακή εταιρεία και θα συνεργασθεί με το ερευνητικό ίδρυμα IAVI για την παρασκευή εμβολίου με βάση την ίδια τεχνολογία της, που χρησιμοποιήθηκε για το εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο +1,23%, στα 33,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχαν καταγράψει άνοδο κατά 2,6%, πάνω από τα 34 δολ. το βαρέλι.

Το μπρεντ διαπραγματεύεται στα 33,5 δολάρια το βαρέλι, γυρίζοντας σε αρνητικό πρόσημο και καταγράφοντας πτώση 0,06%, ενώ η ελκυστικότητα του χρυσού ως «καταφυγίου» περιορίζεται και η τιμή του υποχωρεί 1,44%, στα 1.710 δολ./ουγγιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλό 7 εβδομάδων οδηγεί τη Wall Street ο φόβος για δεύτερο κύμα της πανδημίας

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνει τις πιθανότητες ενός νέο lockdown, ενώ αρνητική επίδραση έχει και η αποκάλυψη για νέο τραπεζικό σκάνδαλο.