Φωτο: Shutterstock

Σύνδρομο της Κίνας στην Wall οδηγεί σε πτώση τους δείκτες

Οι φόβοι για σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ λόγω Χονγκ Κονγκ «λύγισαν» τους επενδυτές και σταμάτησαν το ανοδικό σερί.

Ολική αντιστροφή κλίματος σημειώθηκε στη Wall Street, αφού την αισιοδοξία των επενδυτών διαδέχθηκε ο προβληματισμός, λίγο πριν από το «καμπανάκι».

Αιτία ήταν η ενημέρωση από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την Παρασκευή για την Κίνα. Όπως όλα δείχνουν οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονται ξανά, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακοινώνει πιθανότατα κυρώσεις κατά της Κίνας, εξαιτίας της έγκρισης από το κινεζικό Κοινοβούλιο του νομοσχεδίου εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα και οι τρεις βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης να κλείσουν με απώλειες, παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας είχαν κινηθεί ανοδικά, με τον S&P να πετυχαίνει προσωρινά και ρεκόρ τριμήνου.

Τελικά, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,58% ή 148 μονάδες, στις 25.400, ο S&P 500 υποχώρησε 0,2% στις 3.029 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε πτωτικά 0,46% στις 9.368 μονάδες.

Νωρίτερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν μια βαθύτερη από την αναμενόμενη πτώση της οικονομικής ανάπτυξης και ένα άλλο κύμα απώλειας θέσεων εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας των Η.Π.Α. ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι υπέβαλαν 2.123 εκατομμύρια νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, λίγο πάνω από τις προβλέψεις των 2,1 εκατομμυρίων, αλλά κάτω από τα 2.446 εκατομμύρια της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε μια άλλη έντονη υπενθύμιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στην οικονομία, τα αναθεωρημένα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 5% και όχι 4,8%.

Ακόμα, όπως έγινε γνωστό, τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών υποχώρησαν κατά 13,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, πτώση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από το 2008.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Pfizer (+2,1%) και της Procter & Gamble (+2%) ενώ, στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν οι τίτλων των Walt Disney (-4%) και Goldman Sachs (-3,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά κατά 2,7% στα 33,71 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ υψηλότερα 0,1% έκλεισε και η τιμή του χρυσού, στα 1.728 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανέβηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,7%, ενώ, τέλος, στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1081 δολ. από 1,1008 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλό 7 εβδομάδων οδηγεί τη Wall Street ο φόβος για δεύτερο κύμα της πανδημίας

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνει τις πιθανότητες ενός νέο lockdown, ενώ αρνητική επίδραση έχει και η αποκάλυψη για νέο τραπεζικό σκάνδαλο.