Φώτο: Shutterstock

Έτοιμη να δώσει άλλα 500 δισ. η ΕΚΤ για υπέρβαση της κρίσης

Όπως εκτιμά ο οίκος Moody's, την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει την αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία σε 1,25 τρισ. ευρώ.

Άλλη μια φορά θα ακουσθεί, την επόμενη Πέμπτη το... μπαζούκας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς, όπως εκτιμά ο οίκος Moody's, η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί από τις συνθήκες που δημιουργεί η κρίση του κορονοϊού να αυξήσει κατά 500 δισ. ευρώ τις αγορές ομολόγων, στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος για την πανδημία (PEPP).

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην απόφαση που θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, την προσεχή Πέμπτη, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Moody's, καθώς το πρόγραμμα ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν, ύψους 750 δισ. ευρώ, είναι μεν ευπρόσδεκτο, αλλά θα αρχίσει να παρέχει χρηματοδοτήσεις από τον επόμενο χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι για το επόμενο διάστημα η κεντρική τράπεζα θα είναι επιφορτισμένη ολόκληρο το 2020 με την... άρση βαρών στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody's, το πιθανότερο σενάριο είναι να αυξήσει η ΕΚΤ κατά 500 δισ. ευρώ, σε 1,25 τρισ. ευρώ, τις αγορές ομολόγων μέσω του PEPP, καθώς με τους ρυθμούς που προχωρούν οι αγορές ομολόγων ως τώρα τα «πυρομαχικά» θα έχουν εξαντληθεί τον Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει ότι θα αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι οι αποδόσεις των ομολόγων όσο θα πλησιάζουμε προς τον Οκτώβριο.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως σημειώνει ο οίκος Moody's, θα είναι πολύ πρόθυμοι να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο αύξησης στα κόστη δανεισμού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η άντληση δανείων αυξάνεται στην ευρωζώνη με τους ταχύτερους ρυθμούς στην ιστορία.

Εκτός από τις αυξημένες αγορές ομολόγων, που η Moody's εκτιμά ότι θα είναι το προτιμότερο εργαλείο για τους κεντρικούς τραπεζίτες, πολύ πιθανό είναι να αξιοποιηθούν και άλλα εργαλεία για την τόνωση της ρευστότητας. Έτσι, είναι πιθανή η μείωση των υποχρεωτικών αποθεματικών των εμπορικών τραπεζών, όπως και η περαιτέρω μείωση των ήδη αρνητικών επιτοκίων μακροπρόθεσμου δανεισμού των τραπεζών (TLTRO). Η Moody's, πάντως, δεν θεωρεί πιθανό να μειωθεί και άλλο το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο χαμηλής αποτελεσματικότητας, σε σχέση με άλλα εργαλεία πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ όχι μόνο θα αυξήσει το ποσό, αλλά και θα χαλαρώσει τους κανόνες που διέπουν το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αγοράσει περισσότερα υπερεθνικά ομόλογα, όπως αυτά που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να αρχίσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων υψηλότερου κινδύνου. Επίσης, θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια του προγράμματος, που πρόκειται να λήξει στο τέλος του χρόνου, ώστε να διαρκέσει τουλάχιστον ως τα μέσα του 2021, ή και να ανακοινώσει ότι τα έσοδα από τα ομόλογα του προγράμματος θα επανεπενδύονται σε ομόλογα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds_corp
ΑΓΟΡΕΣ

Ανάρπαστο το νέο 10ετές, «πυρετός» για κρατικούς τίτλους στην ευρωζώνη

Η μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές αναμένεται να συμπιέσει κοντά στο 1,50% το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου. Ρεκόρ προσφορών και για το 10ετές της Ιρλανδίας, ενώ 78 δισ. «μάζεψε» το 20ετές της Ισπανίας.
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλη επιτυχία στην έκδοση του 10ετούς, έπεσε στο 1,55% το επιτόκιο 

Οι προσφορές ανήλθαν σε 15,75 δισ. ευρώ, καθώς η έκδοση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους επενδυτές, μετά και την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση κατά 600 δισ. ευρώ του προγράμματος αγοράς ομολόγων.