Φώτο: Shutterstock

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με την προσοχή στον Τραμπ

Σε κλίμα αβεβαιότητας η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να περιμένουν την ομιλία του Ντ. Τραμπ για την Κίνα. Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη.

Στις επικείμενες ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την Κίνα έχουν στρέψει το βλέμμα οι επενδυτές της Wall Street.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επικρατούν μεικτά πρόσημα, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να υποχωρούν και τον Nasdaq να καταγράφει μικρά κέρδη.

Συγκεκριμένα, πτώση 0,83% παρουσιάζει ο Dow Jones, στις 25.189 μονάδες, ενώ ο S&P500 υποχωρεί κατά 0,45%, στις 3.016 μονάδες. Στον αντίποδα, ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,17%, στις 9.384 μονάδες.

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στον Αμερικανό πρόεδρο και τις κυρώσεις που αναμένεται να ανακοινώσει εναντίον της Κίνας, εξαιτίας του Χονγκ-Κονγκ. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι ενδεχόμενες κινήσεις του Τραμπ που μπορεί να έθεταν σε κίνδυνο την πρώτη φάση της συμφωνίας με την Κίνα θα έχουν έντονα αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, oι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ υποχώρησαν 13,6% τον Απρίλιο, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών υπολόγιζαν μείωση 13%. Στον αντίποδα, το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 10,5%, εξέλιξη στην οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο η καταβολή επιδομάτων από την κυβέρνηση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αναλυτές περίμεναν υποχώρηση κατά 2,1%, ενώ τον Μάρτιο, το προσωπικό εισόδημα είχε συρρικνωθεί κατά 2%. Eλπίδες για ανάκαμψη δημιουργεί το γεγονός ότι οι αποταμιεύσεις αυξήθηκαν κατά 33%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται κατά 0,39 στα 33,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1,35% στα 1.736 δολάρια ανά ουγγιά. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας, με την ισοτιμία με το ευρω να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,11 δολ./ευρώ.

Τέλος, στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται πτωτικά κατά δύο μονάδες βάσης, στο 0,68%.

Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά σημειώθηκαν σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το κλίμα να είναι αρνητικό και την ανησυχία να κυριαρχεί.

Αναλυτικότερα, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,65, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,59%. Πτωτικά κινήθηκαν ακόμα ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,29% και ο ελβετικός SMI κατά 1,05. Απώλειες και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx50 που υποχώρησε κατά 1,43%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ