Φώτο: Shutterstock

Συγκρατημένος ο Τραμπ κατά της Κίνας, ηρέμησε η Wall Street

Άλλαξαν το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης οι δηλώσεις Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε κάθε αναφορά σε εμπορικές κυρώσεις στην Κίνα. Μεγάλη άνοδος τον Μάιο για Dow Jones, S&P και πετρέλαιο.

Με μεικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street, με το κλίμα πάντως να αλλάζει μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν «άγγιξε» τελικά την εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά περιορίστηκε σε προειδοποιήσεις για άρση του ειδικού καθεστώτος στο εμπόριο με το Χονγκ Κόνγκ, κι έτσι δεν επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους ορισμένων αναλυτών για μια νέα φάση εμπορικού πολέμου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα S&P και Nasdaq να κλείσουν τη συνεδρίαση με κέρδη, ενώ ο Dow Jones περιόρισε σημαντικά τις απώλειές του.

Αναλυτικότερα, o Dow Jones «έχασε» 0,07% ή 18 μονάδες, στις 25.383, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,48% στις 3.044 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 1,29% στις 9.489 μονάδες. Γενικά ο Μάιος ήταν πολύ κερδοφόρος μήνας για το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον Dow Jones να κερδίζει 4,2% και τον S&P 4,5%.

Ακόμα, όπως έγινε γνωστό, oι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ υποχώρησαν 13,6% τον Απρίλιο, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών υπολόγιζαν μείωση 13%. Στον αντίποδα, το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 10,5%, εξέλιξη στην οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο η καταβολή επιδομάτων από την κυβέρνηση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αναλυτές περίμεναν υποχώρηση κατά 2,1%, ενώ τον Μάρτιο, το προσωπικό εισόδημα είχε συρρικνωθεί κατά 2%. Eλπίδες για ανάκαμψη δημιουργεί το γεγονός ότι οι αποταμιεύσεις αυξήθηκαν κατά 33%.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+2,6%) και Cisco Systems (+1,8%) ενώ, στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν οι τίτλοι των Reytheon Technologies (-2,9%) και American Express (-2,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, άλμα σημείωσε η τιμή του πετρελαίου WTI καταγράφοντας άνοδο 5,3% στα 35,49 δολάρια ανά βαρέλι. Ανοδικά κινήθηκε και η τιμή του χρυσού, κατά 1,4% στα 1.751 δολ. την ουγγιά. Συνολικά για τον μήνα Μάιο το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο 88% ενώ ο χρυσός κέρδισε 3,4%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση πέντε μονάδων βάσης στο 0,64%, ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1091 δολ. από 1,1078 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα για την αγορά εργασίας κινούν τη Wall Street, μικρή πτώση στις ευρωαγορές

Αισιοδοξία έφερε η είδηση για δημιουργία πάνω από 2,3 εκατ. θέσεων εργασίας τον Ιούνιο στις ΗΠΑ παρά τη γενικότερη ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.