ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ράλι τραπεζών «βλέπει» η M. Stanley, αναβαθμίζει σε overweight το ΧΑ 

Η υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό καθιστά «ευάλωτη» τόσο την οικονομία όσο και το χρηματιστήριο στην πρωτόγνωρη κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία. 

Σε μία διπλή αναβάθμιση της σύστασής της για το ελληνικό χρηματιστήριο προχώρησε η Morgan Stanley, καθώς πλέον το χαρακτηρίζει ως «overweight» (από «underweight» πριν), λίγες εβδομάδες μετά την αναμόρφωση των δεικτών MSCI και την «έξοδο» τεσσάρων ελληνικών μετοχών από το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

Μάλιστα οι αναλυτές του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου θεωρούν ότι αυτή η «έξοδος» θα αποδειχθεί θετική για τις τραπεζικές μετοχές, καθώς εκτιμά ότι θα επαναληφθεί το 2018 όταν υπήρξε ανάλογη αναδιάρθρωση των δεικτών. 

Παράλληλα στην έκθεση αναφέρεται ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το πιο «υπερπουλημένο» («oversold») μεταξύ των αγορών ΕΕΜΕΑ (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). 

«Δικαιολογώντας» τη διπλή αναβάθμιση η Morgan Stanley τονίζει ότι η Ελλάδα αλλά και οι χώρες Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης θα είναι μεταξύ των πιο ωφελημένων από τις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν. 

Προσθέτει ακόμη ότι οι ελληνικές μετοχές είναι ελκυστικές, ενώ μπορούν να θεωρηθούν καλή επιλογή και για επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα τοποθετήσεων. 

 

Επιπρόσθετα στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι διατηρούνται οι ανησυχίες τόσο εξαιτίας της υψηλής εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό όσο και για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος, σαφώς, λόγω της πανδημίας. Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, διαθέτουν ένα ελκυστικό προφίλ ρίσκου/απόδοσης σε ό,τι αφορά τον πιθανό καταλύτη που έχει δημιουργηθεί πλέον, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. 

Η Morgan Stanley τονίζει επίσης πως η Ελλάδα είναι η πιο «υπερπουλημένη» αγορά της περιοχής των EEMEA. Ενώ οι αποτιμήσεις του συνόλου της αγοράς οδηγούνται κυρίως από τις αποτιμήσεις του τραπεζικού κλάδου, οι μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου στην ελληνική αγορά έχουν επίσης πολύ χαμηλές αποτιμήσεις και έχουν ανακάμψει πολύ λίγο το τελευταίο διάστημα, παραμένοντας ακόμα σε υπερπουλημένο επίπεδο.

Οι κίνδυνοι για την αγορά 

Ο όμιλος τονίζει ότι μεταξύ των κινδύνων που υπάρχουν και θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σύσταση «overweight» είναι η υψηλή έκθεση στον τουρισμό. Ενώ ορισμένες από τις ελληνικές αμυντικές μετοχές αποδείχθηκαν «αντικυκλικές» στο παρελθόν, οι τρέχουσες συνθήκες είναι πρωτοφανείς και δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν οι εξελίξεις. 

Ως εκ τούτου η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι η ανάκαμψη στον τουρισμό θα είναι πολύ σταδιακή και οι κίνδυνοι για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο της Ελλάδας είναι υψηλοί, αν και πιστεύει ότι η αγορά το έχει ήδη αποτιμήσει αυτό.

Άλλοι κίνδυνοι, κατά την Morgan Stanley, είναι η έκθεση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ρυθμιστικό πλαίσιο και άλλες επιπτώσεις της πανδημίας. Η Ελλάδα, τονίζει, έχει επίσης από τις υψηλότερες εκθέσεις στο ιδιαίτερα ευάλωτο τμήμα των ΜμΕ στην περιοχή της ΕΕΜΕΑ (το 88% του εργατικού δυναμικού της χώρας εργάζεται σε ΜμΕ). Στους ειδικούς κινδύνους για τις ελληνικές μετοχές επίσης περιλαμβάνεται και ο ρυθμιστικός κίνδυνος για τον ΟΤΕ και η υψηλή έκθεσή του ΟΠΑΠ στο λιανικό εμπόριο, το οποίο ενδέχεται να συνεχίσει να βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας της κρίσης COVID-19.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ζητούμενο η διατήρηση της ανοδικής αντίδρασης

Δεν αποκλείουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις οι αναλυτές, με δεδομένο ότι ορισμένες μετοχές βρίσκονται σε υπεραγορασμενα επίπεδα, ενώ τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του τζίρου.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σημείο - κλειδί η αναπάντεχη αναβάθμιση από S&P

Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's εκτιμάται ότι θα δράσει ως ένας ακόμη θετικός καταλύτης για την αγορά. Η προσοχή και στις ανακοινώσεις μεγεθών αρκετών εισηγμένων.