Φώτο: Shutterstock

Πάνω από 1% τα κέρδη του Dow Jones, οι επενδυτές «βλέπουν» ανάκαμψη

Με νέα άνοδο έκλεισαν οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας και της βιομηχανίας.

Πεπεισμένοι ότι οι βίαιες ταραχές μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ δεν θα εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό είναι οι επενδυτές στη Νέα Υόρκη, που οδήγησαν σήμερα τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε υψηλά τριμήνου και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς ανόδου προς τη λήξη της συνεδρίασης.

Τα μεγαλύτερα κέρδη είχε στο κλείσιμο ο Dow Jones, που ενισχύθηκε κατά 1,05% ή 267 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0.83% και ο Nasdaq 0.59%.

Αυτές οι καλές επιδόσεις των χρηματιστηριακών δεικτών ήλθαν σε αντίθεση με την ειδησεογραφία για την κλιμάκωση της αναταραχής στις ΗΠΑ, με διαδηλώσεις που προκάλεσαν και αρκετά προβλήματα στη λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων, όπως οι Target, Walmart και Apple, που υποχρεώθηκαν να κλείσουν προσωρινά ορισμένα καταστήματά τους λόγω των διαδηλώσεων.

 

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές θεωρούν ότι ο συνδυασμός της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση και την Fed θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της οικονομίας μετά το lockdown και σπεύδουν να αγοράσουν μετοχές που ευνοούνται από τις εξελίξεις, όπως οι τίτλοι των επιχειρήσεων της βιομηχανίας, της ενέργειας και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Με κέρδη 2,8% έκλεισε σήμερα η μετοχή της Citigroup, ενώ κατά 1,95% ενισχύθηκε ο τίτλος της Morgan Stanley και κατά 0,83% η μετοχή της Bank of America, που ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιήσει πρόγραμμα ύψους 1 δισ. δολ. την επόμενη τετραετία για την αντιμετώπιση της οικονομικής ανισότητας που επιδεινώθηκε από την πανδημία, ειδικότερα για τις μειονότητες.

Τα μεγαλύτερα κέρδη, όμως, είχαν οι μετοχές του ενεργειακού τομέα, που υποστηρίζονται από τη συνεχιζόμενη άνοδο της τιμής του πετρελαίου και τις προσδοκίες ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ+, που έχουν προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη αυτή την εβδομάδα, θα διατηρήσουν τη μείωση της παραγωγής έως και για τρεις μήνες.

Οι μετοχές του τεχνολογικού τομέα ανέκαμψαν πριν το κλείσιμο. Η μετοχή της Facebook κάλυψε τις αρχικές απώλειες, παρά το γεγονός ότι ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων δέχεται έντονες επικρίσεις για την αδράνεια που έδειξε σε σχόλιο του προέδρου Τραμπ, που φάνηκε να υπαινίσσεται ότι πρέπει να πυροβολούνται όσοι προβαίνουν σε λεηλασίες.

Ανοδικά έκλεισαν και οι μετοχές της Apple, βοηθώντας τον Nasdaq να κλείσει με κέρδη, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα μειώσει τις τιμές των iPhone στην Κίνα, ενόψει μιας μεγάλης διαδικτυακής εκδήλωσης ηλεκτρονικού εμπορίου στις 18 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλό 7 εβδομάδων οδηγεί τη Wall Street ο φόβος για δεύτερο κύμα της πανδημίας

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνει τις πιθανότητες ενός νέο lockdown, ενώ αρνητική επίδραση έχει και η αποκάλυψη για νέο τραπεζικό σκάνδαλο.