Φώτο: ΑΠΕ

Ξεπέρασε για λίγο και τα 40 δολ. η τιμή του πετρελαίου μπρεντ

Στο υψηλότερο σημείο από τον περασμένο Μάρτιο έφτασε η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ λόγω των χαμηλότερων αποθεμάτων των ΗΠΑ, τη συμμαχία ΟΠΕΚ+ και τις ενδείξεις για ανάκαμψη της ζήτησης.

Άνοδο σημείωσε σήμερα η τιμή του πετρελαίου, ξεπερνώντας νωρίτερα τα 40 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραματίζουν τα χαμηλότερα αποθέματα στις ΗΠΑ, οι προσδοκίες ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει τις μειώσεις στην παραγωγή καθώς και οι ενδείξεις για ανάκαμψη της ζήτησης από την κρίση του κορονοϊού.

Το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο ανακοίνωσε χθες ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 483.000 βαρέλια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ παράδοσης Αυγούστου σημείωσαν άνοδο κατά 59 σεντς ή 1,5% στα 40,16 δολάρια στις 11:40 ώρα Ελλάδας, φθάνοντας νωρίτερα τα 40,53 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαρτίου, ενώ λίγο μετά τις 13:30 έχει υποχωρήσει ελαφρώς στα 39,34 δολάρια.. Το συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 80 σεντς ή 2,2% στα 37,61 δολάρια.

«Διαφαίνεται μια συναίνεση ότι η ομάδα των παραγωγών θα παρατείνει τις σημερινές μειώσεις», δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ, από τη χρηματιστηριακή εταιρία PVM, αναφερόμενος στον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του.

Και οι δύο τιμές αναφοράς έχουν σημειώσει άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες. Η τιμή του μπρεντ έχει υπερδιπλασιαστεί αφού υποχώρησε σε χαμηλό 21 ετών κάτω από τα 16 δολάρια τον Απρίλιο, όταν το αμερικανικό αργό βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος. Η ανάκαμψη στην Κίνα και η χαλάρωση του lockdown σε άλλες χώρες προσφέρει στήριξη στις τιμές.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλοι παραγωγοί συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μιας ομάδας γνωστής ως ΟΠΕΚ+, μειώνουν την παραγωγή κατά 9,78 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο για να στηρίξουν τις τιμές.

Η ομάδα ΟΠΕΚ+, βλέποντας τις ενδείξεις για ανάκαμψη στην αγορά, εξετάζει την περίπτωση παράτασης της μείωσης κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα και πέραν του Ιουνίου. Ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία για να μεταφερθεί νωρίτερα και να πραγματοποιηθεί αύριο μια υπουργική συνεδρίαση αντί του αρχικού προγραμματισμού για αργότερα τον Ιούνιο.

«Όταν έχεις το μπρεντ να πλησιάζει τα 40 δολάρια, είναι μια καλή ένδειξη», δήλωσε απεσταλμένος του ΟΠΕΚ. «Είμαστε στο σωστό δρόμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Θρίλερ στο G20 για το πετρέλαιο, σύγχυση για τη συμφωνία

Θολό τοπίο για τη συμμετοχή του Μεξικού στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, παρά τις δηλώσεις του προέδρου της χώρας για διευθέτηση με τον Τραμπ. Δύσκολη η συμμετοχή των ΗΠΑ, νέα πτώση του αργού «βλέπουν» αναλυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Νευρικότητα και διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου πριν τις συνομιλίες του ΟΠΕΚ+

Πρόθυμη να μειώσει την ημερήσια παραγωγή της κατά περίπου 15% εμφανίζεται η Ρωσία, σε έναν επώδυνο αλλά αναγκαίο συμβιβασμό, καθώς η οικονομία της πλήττεται κατάφωρα από την πτώση των τιμών.
ΑΓΟΡΕΣ

Η IEA υποβάθμισε τη ζήτηση πετρελαίου για το 2020 και 2021

Η ζήτηση για αργό αναμένεται φέτος να μειωθεί στα 91,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντανακλώντας μια μείωση της τάξης των 8,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε ετήσια βάση, πριν ανακάμψει στα 97,1 εκατ. βαρέλια την επόμενη χρονιά.