Φωτο: Shutterstock

Σταθεροποίηση σε Ευρώπη, αμερικανικά futures εν αναμονή της ΕΚΤ

Τις αποφάσεις της ΕΚΤ αναφορικά με την αύξηση του έκτακτου προγράμματος στήριξης PEPP αλλά και τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της ευρωζώνης, αναμένουν οι επενδυτές. 

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, αναμένοντας τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ και της αποφάσεις που θα λάβει η διοίκησή της για τα μέτρα στήριξης για την οικονομία της ευρωζώνης. 

Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 υποχωρεί σε ποσοστό 0,44%. Ο γερμανικός DAX 30 χάνει 0,23%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,07%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει οριακά κέρδη 0,02%  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,34%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,42%.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές δεν αποκλείουν η ΕΚΤ να διευρύνει το νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) το οποίο διαθέτει συνολική χρηματοδότηση ύψους 750 δισ. ευρώ. Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος κατά 500 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Παράλληλα η προσοχή δίνεται και τις εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ και αφορούν την πορεία της ευρωζώνης, με την Κριστίν Λαγκάρντ να έχει προβλέψει, πρόσφατα, ότι η ύφεση θα κυμανθεί από 8% έως και άνω του 12%. 

H εύθραυστη επιστροφή στην κανονικότητα απειλούν ωστόσο οι βίαιες ταραχές στις ΗΠΑ στη σκιά της δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, καθώς και ο κίνδυνος επανεμφάνισης εστιών μόλυνσης του νέου κορονοϊού στις κοινωνίες καθώς αίρονται τα μέτρα περιορισμού.

Πτωτική κίνηση και για τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν από % έως %. 

Μεικτές τάσεις για τα χρηματιστήρια της Ασίας, με τον Nikkei να ενισχύεται 0,36% ενώ οι Hang Seng και Shanghai Composite υποχώρησαν 0,02% και 0,14% αντίστοιχα. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ