Φώτο: Shutterstock

Αρνητικό κλείσιμο στις ευρωαγορές, πτώση και στη Wall Street

Τα ποσοστά για την ανεργία «ρίχνουν» σήμερα τη Wall Street ενώ με πτώση έκλεισε και η Ευρώπη μετά από τις προβλέψεις της ΕΚΤ για ύφεση 8,7% φέτος στην ευρωζώνη.

Πτωτικά κινείται σήμερα η Wall Street, μετά την ανακοίνωση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας. Υποχώρησαν οι δείκτες και στις ευρωαγορές ύστερα από την πρόβλεψη της Κριστίν Λαγκάρντ για ύφεση 8,7% στην Ευρωζώνη φέτος.

Στις 20.45 ώρα Ελλαδος, ο Dow Jones καταγράφει οριακές απώλειες 0,01%, στις 26.266 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,29% στις 3.113 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,36%, βρίσκεται στις 9.648. 

«Ήταν αναμενόμενη μία παύση στην αγορά», δήλωσε ο Christopher Grisanti, επικεφαλής της MAI Capital Management στο Κλίβελαντ του Οχάιο. «Είναι πραγματικά σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι στους επενδυτές δόθηκε ένα μεγάλο δώρο στη μέση της πιθανώς της βαθύτερης ύφεσης σε 80 χρόνια», είπε, αναφερόμενος στην καλή πορεία της Wall Street από τα τέλη Μαρτίου.

 

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street ανέκαμψαν απότομα από τα χαμηλά του Μαρτίου και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq απέχει τώρα μόλις 1,3% από το να ξεπεράσει το υψηλό όλων των εποχών.

Πρόσφατη έκθεση ωστόσο έδειξε ότι οι αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε 1,877 εκατομμύρια για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Μαΐου, από 2,126 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters είχαν προβλέψει 1,8 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα. Η προσοχή των επενδυτών τώρα στρέφεται στην αναλυτική έκθεση για την απασχόληση για τον Μάιο που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, η οποία αναμένεται να δείξει το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 19,8%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αρνητικό κλείσιμο στην Ευρώπη

Ο δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,72% στις 366 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 0,64% στις 6.341 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,45% στις 12.430 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,21% στις 5.011 μονάδες.

Αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της οικονομίας της βρίσκεται η ευρωζώνη, με τις καταστάσεις που δημιουργούνται να οδηγούν οικονομίες και κυβερνήσεις σε «αχαρτογράφητα ύδατα», όπως τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τις αποφάσεις για μεγάλη αύξηση του προγράμματος αγορών ομολόγων για την πανδημία κατά 600 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις, άλλωστε, των οικονομολόγων της ΕΚΤ για την πορεία της ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες, καθώς σύμφωνα, μάλιστα, με το βασικό σενάριο, εκτιμούν ότι η συρρίκνωση θα διαμορφωθεί φέτος στο 8,7%, με τον ρυθμό ανάκαμψης να φθάνει στο 5,2% το 2021 και στο 3,3% το 2022. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα για την αγορά εργασίας κινούν τη Wall Street, μικρή πτώση στις ευρωαγορές

Αισιοδοξία έφερε η είδηση για δημιουργία πάνω από 2,3 εκατ. θέσεων εργασίας τον Ιούνιο στις ΗΠΑ παρά τη γενικότερη ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.
ΑΓΟΡΕΣ

Μεικτά πρόσημα σε Wall Street και Ευρώπη με το βλέμμα στην εξέλιξη της πανδημίας

Οι φόβοι για δεύτερο κύμα της πανδημίας αλλά και οι ανησυχίες για τις εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα κινούν το αμερικανικό χρηματιστήριο σήμερα. Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν και οι ευρωαγορές.