Φωτο: Shutterstock

Φρέναραν το ράλι της Wall Str. τα νέα στοιχεία για την ανεργία

Μειώνεται η αισιοδοξία για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη καθώς τα επιδόματα ανεργίας ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Διασώθηκε μόνο ο Dow Jones, κλείνοντας με ανεπαίσθητη άνοδο.

Με συνεχείς αλλαγές προσήμων κινήθηκε σήμερα ο Dow Jones, καθώς οι ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας τέθηκαν υπό αμφισβήτηση σήμερα από τους επενδυτές μετά από τα νεότερα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Dow Jones έκλεισε τελικά με οριακή άνοδο 0,05% στις 26.281 μονάδες, καθώς επικράτησαν οι αγοραστές λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,35% στις 3.112 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,69%, κλείνοντας στις 9.615 μονάδες. 

Aνοδικά έκλεισε η τιμή του πετρελαίου, παρότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις Σ. Αραβίας - Ρωσίας για ανανέωση της συμφωνίας για τη μείωση παραγωγής. Οι επενδυτές στήριξαν την αισιοδοξία τους στα στοιχεία που κατέδειξαν υψηλό βαθμό συμμόρφωσης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC στη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής.  Το συμβόλαιο Ιουλίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 0,3% κλείνοντας στα 37,41 δολάρια το βαρέλι. Το brent ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 39,85 δολάρια το βαρέλι.

Την πρώτη άνοδο μετά από τέσσερις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις κατέγραψε ο χρυσός. Ειδικότερα, το συμβόλαιο χρυσού, παραδόσεως Αυγούστου, σημείωσε άνοδο 1,3% στα 1.727,40 δολ. ανά ουγγιά.

Η αισιοδοξία για την πρόοδο του ανοίγματος της οικονομίας υπογραμμίστηκε στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση των αμερικανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από 0,80% στο υψηλότερο του τελευταίου διμήνου. Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 0,81%. Το δολάριο κατέγραψε πτώση 0,9% έναντι του ευρώ στο 1,1336 δολ. από 1,1235 χθες.

«Ήταν αναμενόμενη μία παύση στην αγορά», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκρισάντι, επικεφαλής της MAI Capital Management στο Κλίβελαντ του Οχάιο. «Είναι πραγματικά σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι στους επενδυτές δόθηκε ένα μεγάλο δώρο στη μέση της πιθανώς βαθύτερης ύφεσης σε 80 χρόνια», είπε, αναφερόμενος στην καλή πορεία της Wall Street από τα τέλη Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι οι βασικοί δείκτες της Wall Street ανέκαμψαν απότομα από τα χαμηλά του Μαρτίου και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq απέχει τώρα μόλις 1,3% από το να ξεπεράσει το υψηλό όλων των εποχών.

Η νεότερη έκθεση του υπουργείου Εργασίας έδειξε πάντως ότι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε 1,877 εκατομμύρια για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Μαΐου, από 2,126 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters είχαν προβλέψει 1,8 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα. Η προσοχή των επενδυτών τώρα στρέφεται στην αναλυτική έκθεση για την απασχόληση για τον Μάιο που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, η οποία αναμένεται να δείξει το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 19,8%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα στη χώρα διευρύνθηκε τον Απρίλιο στα 49,4 δισ. δολ. Η παραγωγικότητα υποχώρησε 0,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους, αντί για -2,5% που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ