Φωτο: Shuttersotck

Άλμα της Wall Street πάνω από τις 27.000 μονάδες

Τα εξαιρετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ οδηγεί σε ανοδική κούρσα την Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να φλερτάρει με ιστορικά υψηλά.

Άλμα πραγματοποιούν οι αμερικανικές μετοχές με τον Nasdaq να βρίσκεται μόλις 1% από τα ιστορικά υψηλά καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, με τα στοιχεία για την εργασία να προκαλούν ευχάριστη έκπληξη καθώς δημιουργήθηκαν 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας τον Μάιο που είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1939.

Σχεδόν όλοι οι τομείς της οικονομίας, από την βιομηχανία μέχρι την εκπαίδευση, κατέγραψαν βελτίωση της απασχόλησης ξεπερνώντας σημαντικά τις σχετικές εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε στον τομέα του τουρισμού και της αναψυχής που δημιουργήθηκαν 1,24 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Στις 19:45 ο Dow Jones πραγματοποιεί άλμα 3,59% στις 27.225 μονάδες με τον Nasdaq να συνεχίζει την ανοδική του πορεία με κέρδη 2,11% στις 9.818 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 2,76% στις 3.197 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης του S&P 500 καταγράφει κέρδη 5,8% καθώς τα αμερικανικά ομόλογα ενισχύθηκαν μετά τις ανακοινώσεις για την εργασία στη χώρα.

Η Boeing πραγματοποιεί «πτήση» 14,4% που είναι η μεγαλύτερη στον δείκτη Dow Jones, καθώς εντείνονται οι ελπίδες για ανάκαμψη των αερομεταφορών, μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις των American Airlines και United Airlines οτι θα ενισχύσουν πλέον και πάλι τα δρομολόγια τους για πτήσεις εντός των ΗΠΑ μέσα στον μήνα. Αποτέλεσμα των θετικών ειδήσεων, ο δείκτης των αερομεταφορών να σημειώνει άνοδο 12,2%.

Όλοι οι βασικοί δείκτες του S&P 500 ενισχύονται με τον ενεργειακό να οδηγεί την κούρσα των κερδών με άνοδο 7,2%.

Η Wall Street ανακάμπτει δυναμικά μετά την επιβράδυνση που είχε προκαλέσει η πανδημία τον Μάρτιο καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα ακολουθήσει μετά την άρση του lockdown στη χώρα.

Παράλληλα έχουν καθησυχάσει και οι φόβοι από τις κοινωνικές αναταραχές με τις πορείες διαμαρτυρίας για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία να είναι πλέον πιο ειρηνικές σε πολλές πόλεις.

Η φαρμακοβιομηχανία Novavax ενισχύεται 3,7% μετά την ανακοίνωση της πως θα λάβει μέχρι και 60 εκατ. δολάρια από το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας για να παρασκευάσει το δικό της υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η Tiffany&Co καταγράφει άνοδο 8% μετά την αναφορά του Reuters πως ο Γαλλικός γίγαντας των πολυτελών ειδών LVHM δεν σκέφτεται να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία ύψους 16,2 δισ. δολαρίων.

Στην Ευρώπη, το θετικό κλίμα των ΗΠΑ πέρασε και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείνουν σε ανοδικούς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα ο Stoxx 600 έκλεισε στις 375 μονάδες με άνοδο 2,48% και ο Eurostoxx 50 ενισχύθηκε κατά 3,76% στις 3.384 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 3,36% στις 12.847 μονάδες, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να καταγράφει κέρδη 2,25% στις 6.484 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 3,71% στις 5.197 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη σημείωσε άνοδο 4,04% στις 7.872 μονάδες ενώ ο MIB του Μιλάνου κατάγραψε κέρδη 2,82% στις 20.187 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα για την αγορά εργασίας κινούν τη Wall Street, μικρή πτώση στις ευρωαγορές

Αισιοδοξία έφερε η είδηση για δημιουργία πάνω από 2,3 εκατ. θέσεων εργασίας τον Ιούνιο στις ΗΠΑ παρά τη γενικότερη ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.
ΑΓΟΡΕΣ

Μεικτά πρόσημα σε Wall Street και Ευρώπη με το βλέμμα στην εξέλιξη της πανδημίας

Οι φόβοι για δεύτερο κύμα της πανδημίας αλλά και οι ανησυχίες για τις εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα κινούν το αμερικανικό χρηματιστήριο σήμερα. Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν και οι ευρωαγορές.