Φωτο: Shutterstock

Μεγάλη επιτυχία στην έκδοση του 10ετούς, έπεσε στο 1,55% το επιτόκιο 

Οι προσφορές ανήλθαν σε 15,75 δισ. ευρώ, καθώς η έκδοση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους επενδυτές, μετά και την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση κατά 600 δισ. ευρώ του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των επενδυτών στο νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο, με το επιτόκιο, μάλιστα, να διαμορφώνεται σε επίπεδο αρκετά χαμηλότερο από τον στόχο που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο, καθώς έκλεισε το βιβλίο προσφορών. 

Ειδικότερα, προσφέρθηκαν 15,75 δισ. ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο να στοχεύει στη συγκέντρωση 2,5 δισ., ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε περί το 1,55%, χαμηλότερα από  την αρχική καθοδήγηση των αναδόχων για επιτόκιο 165 - 170 μονάδων βάσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο είναι οριακά υψηλότερο από το 1,41% στο οποίο βρίσκεται σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά.

Παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα της νέας ελληνικής έκδοσης σε πελάτες της, η Goldman Sachs, που έχει τεθεί επικεφαλής του σχήματος των αναδόχων τραπεζών, υπογράμμισε νωρίτερα ότι η απόδοση των ελληνικών 10ετών έχει πέσει από περίπου 4% σε 1,40%, χάρη στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ενώ η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία και θα είναι από τις πλέον ευνοούμενες χώρες από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης γίνονται στόχος τεράστιων επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς ευνοούνται από το πρόγραμμα της ΕΚΤ. Όπως αναφέρει το Reuters, σήμερα οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο της Ιρλανδίας πλησίασαν τα 70 δισ. ευρώ, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Εξίσου μεγάλες, στα 78 δισ. ευρώ, ήταν και οι προσφορές για το νέο 20ετές ομόλογο της Ισπανίας. Η Ιταλία, εξάλλου, προχώρησε σε έκδοση ομολόγου που απευθύνεται αποκλειστικά σε επενδυτές της λιανικής.

Αναλυτής της Rabobank τονίζει ότι έχει νόημα το timing αυτών των εκδόσεων, που γίνονται αμέσως μετά την αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, η οποία ήταν απροσδόκητα γενναιόδωρη. Η λίμνη της ρευστότητας που είναι διαθέσιμη για αυτές τις νέες εκδόσεις έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως επισημαίνει ο ίδιος αναλυτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds_corp
ΑΓΟΡΕΣ

Ανάρπαστο το νέο 10ετές, «πυρετός» για κρατικούς τίτλους στην ευρωζώνη

Η μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές αναμένεται να συμπιέσει κοντά στο 1,50% το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου. Ρεκόρ προσφορών και για το 10ετές της Ιρλανδίας, ενώ 78 δισ. «μάζεψε» το 20ετές της Ισπανίας.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί το Χρηματιστήριο δεν ακολουθεί τα ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων

Στάσιμος φέτος ο Γ. Δείκτης με «βαρίδι» τις τράπεζες (-9%), παρά την εντυπωσιακή μείωση απόδοσης των ομολόγων κατά 36%. Τα blue chips δεν είναι πια φθηνά, ενώ οι επενδυτές περιμένουν δείγματα γραφής από τις τράπεζες.
ΑΓΟΡΕΣ

Κόβει την φόρα του Χρηματιστηρίου το «βαρίδι» των τραπεζικών μετοχών

Με οριακή άνοδο έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Τα καλά νέα για το ομόλογο της Alpha και το ιστορικό χαμηλό στα 5ετή ομόλογα «εξουδετερώθηκαν» από την επιφυλακτική έκθεση της Goldman Sachs για τις τράπεζες.