Φώτο: Pixabay

Αρνητική στροφή σε Ευρώπη, αμερικανικά futures

Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, στην οποία «βλέπει» ύφεση από 9,1% έως και 11,5% στην ευρωζώνη, βάσει δύο σεναρίων που εξετάζει, βαραίνει το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Σε διαγραφή όλων των αρχικών τους κερδών προχώρησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά και τη δημοσιοποίηση νέας έκθεσης που «βλέπει» ισχυρή ύφεση για την παγκόσμια οικονομία και εν αναμονή των αποφάσεων της Fed.

Πτώση 0,53% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με τις μετοχές ταξιδιωτικών ομίλων να εμφανίζουν απώλειες που ξεπερνούν το 1,5%. Στο -0,9% ο DAX 30, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,49%, ενώ 0,6% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40. Απώλειες 0,96% για τον FTSE MIB και αποδυνάμωση 0,55% για τον ΙΒΕΧ 35.

Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ δημιουργεί έναν πρόσθετο πονοκέφαλο για τους επενδυτές, με τον διεθνή οργανισμό να εξετάζει δύο βασικά σενάρια. Το πρώτο προεξοφλεί ότι η πανδημία και το αναγκαστικό lockdown έχουν ολοκληρωθεί, ενώ το δεύτερο, και σαφώς πιο δυσάρεστο, εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος για τον κορονοϊού και φυσικά για τα περιοριστικά μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 6% φέτος και ανάπτυξη 5,2% το 2021 στο πρώτο σενάριο, ενώ στο δεύτερο σενάριο προβλέπει ύφεση 7,6% και ανάπτυξη 2,8%, αντίστοιχα. Ακόμη, όμως, και στο πρώτο σενάριο πολλές αναπτυγμένες οικονομίες θα έχουν χάσει την αύξηση που είχαν στο κατά κεφαλήν εισόδημά τους για μία πενταετία, τονίζει.

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά στο πρώτο σενάριο ότι θα συρρικνωθεί φέτος 9,1% και θα ανακάμψει 6,5% το 2021, ενώ στο δεύτερο σενάριο η ύφεση θα φθάσει στο 11,5% και η ανάκαμψη στο 3,5%. 

Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά και στις εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιήσει για τη μελλοντική πορεία της αμερικανικής οικονομίας, τις οποίες σαφώς έχουν επηρεάσει αρνητικά η πανδημία και το αναγκαστικό lockdown.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στη νομισματική της πολιτική αλλά ούτε και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, όμως, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο τι θα «δείξει» για τις μελλοντικές προθέσεις της, με δεδομένο ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης θα υπάρξει και συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ. 

Πτωτική κίνηση ακολουθούν και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,36%, τον S&P 500 κατά 0,2%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,14% εμφανίζει ο Nasdaq.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ