Φώτο: Shutterstock

Συνεχίζεται η πτώση στη Λ. Αθηνών, υπό πίεση οι τράπεζες

Ενώ κερδίζουν έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές και τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών δεικτών, ο Δείκτης στην Αθήνα χάνει 1,50% και ο τραπεζικός 3%. Ενισχύονται οι μετοχές των ΟΤΕ και Coca Cola.

Διατηρούνται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και, κυρίως, στις τραπεζικές μετοχές, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αγορές επιχειρούν πέρασμα σε θετικό έδαφος, ενώ και τα futures των αμερικανικών δεικτών κινούνται ελαφρώς ανοδικά, εν αναμονή των σημαντικών ανακοινώσεων από την Fed για τη νομισματική πολιτική.

Ο ευρύς δείκτης των ευρωπαϊκών μετοχών, STOXX 600 βρισκόταν πριν από λίγο σε οριακά θετικό έδαφος, ενώ τα futures του S&P 500 κέρδισαν 0,20% και του Nasdaq 0,80%.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει περιορίσει ελαφρώς τις απώλειές του, αλλά εξακολουθεί να υποχωρεί περίπου 3%, ενώ πιέσεις δέχονται και άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάνει, γύρω στις 16.20, περίπου 1,50% και να υποχωρεί χαμηλότερα από τις 670 μονάδες.

Αντίθετα, στήριξη στο Δείκτη παρέχουν σήμερα δύο μετοχές με μεγάλη βαρύτητα. Οι τίτλοι του ΟΤΕ και της Coca Cola ενισχύονται περίπου κατά 1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επιτυχημένη χθεσινή δημοπρασία των 10ετών ομολόγων, από την οποία το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με απόδοση 1,57% (και κουπόνι 1,50%), σήμερα τα ελληνικά ομόλογα ενισχύονται και η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο 1,367%, ενώ χθες ξεπερνούσε το 1,40%.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Business Daily:

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας τα πρωινά του κέρδη, με το πτωτικό γύρισμα της Ευρώπης να επηρεάζει αρνητικά. Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες -1,34% και υποχωρεί στις 669,61 μονάδες ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης είχε αναρριχηθεί στις 685,72 μονάδες αποκομίζοντας κέρδη άνω του 1%. Σημειώνεται ότι χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -0,70%.

Οι μετοχές των τραπεζών, που χθες αποκόμισαν σημαντικά κέρδη κόντρα στην πτωτική κίνηση της αγοράς, δέχονται ισχυρές πιέσεις με τον δείκτη του κλάδου να υποχωρεί σε ποσοστό -3,70%. Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί σε ποσοστό -3,24%, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατά -5,51%, της Eurobank κατά -3,87% ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχωρεί σε ποσοστό -1,40%.

Ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση -1,16%, απώλειες που θα ήταν μεγαλύτερες αν η Coca Cola HBC δεν κινούνταν κόντρα στο ρεύμα αποκομίζοντας κέρδη +0,63%. Ισχυρές πιέσεις δέχονται η μετοχή της Τιτάν (-3,26%), της Aegean (-2,27%), της ΔΕΗ (-3,37%), της Μότορ Όιλ (-2,68%) και του ΟΠΑΠ (-3,11%).

Ο δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά -1,41%. Η αξία συναλλαγών προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ ενώ 63 μετοχές σημειώνουν πτώση και 21 ενισχύονται. Σημαντική άνοδο σημειώνουν η ΚΡΙ ΚΡΙ (+2,10%) και η Entersoft (+1,39%).

Πτωτικό γύρισμα και στην Ευρώπη

Στα χαμηλά της ημέρας βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές χάνοντας τα κέρδη που σημείωναν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Ο DAX στη Γερμανία υποχωρεί κατά -0,60%, ο CAC στο Παρίσι κατά -0,40% ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες -0,36%.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στη Wall Street με τα futures να έχουν χάσει επίσης τα κέρδη που αποκόμιζαν νωρίτερα. Τα συμβόλαια του Dow Jones υποχωρούν κατά 0,19% ενώ αυτά του S&P 500 κατά -0,07%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζουν» ευρωπαϊκές αγορές και Χρηματιστήριο – Πιέσεις στα αμερικανικά futures

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκεται τόσο το ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και οι διεθνείς αγορές, παρά τη σχετική ανάκαμψη για το πετρέλαιο και εν τω μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.