ΓΔ: 1438.97 -0.29% Τζίρος: 11.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:08:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ υπό την πίεση των διεθνών αγορών

Πτώση που ξεπερνά το 3% για Motor Oil, Autohellas, και Cenergy, ενώ πάνω από 2% υποχωρούν ΔΕΗ, ΟΤΕ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, Ελλάκτωρ, Elvalhalcor, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, και Metlen. Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές.

Χάνει και τις 1.440 μονάδες το ελληνικό Χρηματιστήριο που έχει βρεθεί στη δίνη των αρνητικών πιέσεων που προκαλούν οι διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις καθώς θέλουν να διασφαλίσουν τα κέρδη των προηγούμενων κερδοφόρων μηνών, ενώ την ίδια στιγμή επιστρέφουν οι φόβοι για ύφεση της οικονομίας και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

O Γενικός Δείκτης στις 15:45, διαμορφώνεται στις 1.434,85 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 2,69% και την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 70,32 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 16 μετοχές, 99 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,65%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,91%. Πτώση καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Coca Cola HBC να βαραίνει τον δείκτη με απώλειες 1,82%, ενώ στο 2,35% είναι οι απώλειες της ΔΕΗ και στο 2,49% του ΟΤΕ. Πτώση που ξεπερνά το 3% για Motor Oil, Autohellas, και Cenergy, ενώ πάνω από 2% υποχωρούν Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, Ελλάκτωρ, Elvalhalcor, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, και Metlen.

Παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της Alpha Bank που ανακοίνωσε καθαρή κερδοφορία 322,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι τραπεζικές μετοχές δέχονται πιέσεις από την επιδείνωση των μακροοικονομικών δεδομένων, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 3,57%. Πτώση 4,37% καταγράφει η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, και η Eurobank κατά 2,92%. Πτώση 3,51% για την μετοχή της Εθνικής ενώ η Alpha Bank σημειώνει απώλειες κατά 3,90%.

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Πειραιώς με 2.869.975 και 2.773.991 μετοχές , αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 10,78 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 6,32 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Doppler +5,76% και Unibios +2,41%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Yalco -9,88% και Μαθιός Πυρίμαχα -9,65%.

«Βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές υπό τους φόβους για την ανάπτυξη

Τα στοιχεία από ΗΠΑ για μεταποίηση και επιδόματα ανεργίας, αλλά και η καθίζηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη έχουν επιβαρύνει το κλίμα για τους επενδυτές που αναζητούν ασφαλέστερα καταφύγια, καθώς μάλιστα οι τιμές των μετοχών βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.

Σε μια εβδομάδα που ήταν γεμάτη από ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων που θα έδιναν ένα σήμα για την πορεία της οικονομίας, οι επενδυτές έμειναν προβληματισμένοι, καθώς τα νούμερα απογοήτευσαν και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Σημειώνεται πως και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στον κίνδυνο να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, σημειώνοντας πως οι πιθανότητες μεταξύ ενός επίμονα υψηλού πληθωρισμού και ενός πληθωρισμού κάτω από τον στόχο είναι πλέον μοιρασμένες. Επέστησε επίσης την προσοχή, στα στοιχεία που καταδεικνύουν τη στασιμότητα στη βιομηχανική παραγωγή και μεταποίηση στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι τον Ιούλιο οι Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,12% στις 500,98 μονάδες, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα τριμήνου, ενώ και οι τεχνολογικές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον μηνών, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Intel.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης eurostoxx 50 υποχωρεί κατά 2,28% στις 4.657 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 3,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση κατά 2,26% στις 17.683 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί κατά 1,31% στις 7.271 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει απώλειες 0,60% στις 8.232 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 2,37% στις 32.084 μονάδες, με τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να υποχωρεί κατά 1% στις 10.755 μονάδες.

Το ντόμινο που προκάλεσαν τα στοιχεία στις ΗΠΑ

Σήμερα, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη διαφορά θέσεων εργασίας Ιουλίου στις ΗΠΑ και στο ποσοστό ανεργίας, ειδικότερα μετά τα χθεσινά στοιχεία, καθώς οι αγορές φαίνεται ότι βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη και για τον λόγο αυτό αναμένεται η αυξημένη μεταβλητότητα να συνεχιστεί.

Στις ΗΠΑ, επέστρεφαν οι φόβοι για ύφεση της οικονομίας καθώς οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κατέγραψε αύξηση που ξεπέρασε τις προβλέψεις. Ειδικότερα υποβλήθηκαν 249.000 νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας, που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 11 μήνες, ξεπερνώντας και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για οριακή αύξηση στις 236.000 από 235.000 που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία για την μεταποίηση στις ΗΠΑ απογοήτευσαν επίσης τους επενδυτές, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται για τέταρτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο, με τον δείκτη ISM να υποχωρεί σε χαμηλό οκτώ μηνών στις 46,8 μονάδες από 48,5 τον προηγούμενο μήνα. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της έρευνας του ISM Τίμοθι Φιόρε, «η αμερικανική μεταποιητική δραστηριότητα εισήλθε ακόμα πιο βαθιά σε συρρίκνωση» σημειώνοντας πως «η ζήτηση παραμένει υποτονική, καθώς οι εταιρείες δεν δείχνουν πρόθυμες να επενδύσουν κεφάλαια και αποθέματα λόγω της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής και άλλων συνθηκών».

Υπενθυμίζουμε πως την Τετάρτη ο διοικητής της Fed Τ. Πάουελ είχε δηλώσει πως θα μπορούσε να υπάρξει μια μείωση επιτοκίων 0,25% τον Σεπτέμβριο αν το επιτρέψουν τα οικονομικά στοιχεία. Ωστόσο οι επενδυτές φοβούνται ότι η Fed δεν θα προλάβει να συγκρατήσει την επιβράδυνση της οικονομίας.

Στη χθεσινή της συνεδρίαση, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών μειώνοντας τα επιτόκια της μετά από τέσσερα χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5%. Ωστόσο, ο διοικητής Andrew Bailey ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει με μεγάλη προσοχή τους επόμενους μήνες, ώστε να διασφαλίσει πως θα παραμείνει χαμηλά ο πληθωρισμός. Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έλαβε την απόφαση να αυξήσει το επιτόκιο και να μειώσει στο μισό τις αγορές κρατικών ομολόγων τερματίζοντας την περίοδο χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Η Apple και η Amazon δημοσίευσαν τα κέρδη τους μετά το κλείσιμο της Πέμπτης, όπως και η Intel, και τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Intel, και Amazon δεν ικανοποιήσαν τους επενδυτές που περίμεναν μεγαλύτερα κέρδη, αντισταθμίζοντας έτσι την στήριξη που έδωσε η μετοχή της Apple.

Η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ να δηλώνει ότι θα μειώσει περισσότερο από το 15% του εργατικού δυναμικού της και θα αναστείλει το μέρισμά της ξεκινώντας από το τέταρτο τρίμηνο, καθώς επιδιώκει μια ανάκαμψη. Ο γίγαντας του διαδικτυακού λιανεμπορίου ανακοίνωσε επιβράδυνση της αύξησης των διαδικτυακών πωλήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές που έχουν συνείδηση των τιμών δρουν πλέον πιο επιφυλακτικά στις αγορές τους.

Από την πλευρά της, η Apple ανακοίνωσε αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street, καθώς το άλμα στα έσοδα από υπηρεσίες βοήθησε να αντισταθμιστούν τα ασθενέστερα έσοδα από iPhone εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού στην Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων η Ευρώπη, σε κλοιό ρευστοποιήσεων το ΧΑ

Οι φόβοι για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και αυτή της Κίνας επηρεάζουν αρνητικά τις επενδυτικές διαθέσεις και οδηγούν σε μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου. Μοναδική μετοχή μεταξύ των blue chips με κέρδη ο ΟΤΕ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μαύρη Παρασκευή στο Χρηματιστήριο έφερε η αναταραχή στις διεθνείς αγορές

Απώλειες σχεδόν 3 μονάδων με βίαιες ρευστοποιήσεις κυρίως τραπεζικών μετοχών στη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 16 μηνών. Βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια λόγω των φόβων για σοβαρή επιβράδυνση σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυροί κραδασμοί στις αγορές, φόβοι για οικονομική επιβράδυνση

Ντόμινο ρευστοποιήσεων υπό τους φόβους για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Στη δίνη των πιέσεων και ο Γενικός Δείκτης, υποχωρεί κάτω από τις 1.450 μονάδες. Απώλειες 3% για τράπεζες και άνω του 2% για Coca Cola, ΔΕΗ και ΟΤΕ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κάλυψε τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης με ηγετική παρουσία της Πειραιώς

Ανέβασαν ταχύτητα οι τράπεζες πριν το κλείσιμο, με την Πειραιώς να κερδίζει 3,18%, ενώ και η Coca Cola HBC ανέτρεψε το αρνητικό πρόσημο. Μόνο 0,25% η πτώση του Δείκτη, παρά την υποχώρηση στην Ευρώπη.