Φώτο: Shutterstock

Σε «ταλαιπωρία» ο Γενικός Δείκτης, ενώ κερδίζει έδαφος η Ευρώπη

Έφθασε ως τις 651 μονάδες ο Δείκτης πριν το μεσημέρι, χάρη στην άνοδο των τραπεζών, άλλα γρήγορα υποχώρησε. Ουραγός της Ευρώπης η αγορά, καθώς ο Euro Stoxx 600 κερδίζει σχεδόν 1,50%.

Η αδυναμία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς να κινηθεί υψηλότερα από τις 650 μονάδες, παρά την ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών, γίνεται αισθητή στη σημερινή συνεδρίαση, που φέρνει και πάλι το ΧΑ σε θέση ουραγού των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες κερδίζουν αρκετό έδαφος, μετά τη χθεσινή μεγάλη «βουτιά» στη Νέα Υόρκη, που ήταν αποτέλεσμα των ανησυχιών για νέο «χτύπημα» της πανδημίας και των δυσμενών προβλέψεων της Fed για το αμερικανικό ΑΕΠ.

Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ενισχυθεί λίγο πάνω από τις 651 μονάδες πριν τις 12.00, αλλά έκτοτε μπήκε σε καθοδική τροχιά, ταλαντεύτηκε γύρω από το χθεσινό κλείσιμο των 645 μονάδων, με οριακή μεταβολή, και λίγο πριν τις 13.30 γύρισε πτωτικά (-0,20%) στις 643 μονάδες, καθώς έχασαν κάποιο έδαφος οι τραπεζικές μετοχές.

Η συνεδρίαση έχει «δύο πρόσωπα», καθώς οι τραπεζικές μετοχές προσελκύουν αγοραστικό ενδιαφέρον, με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει σχεδόν 2%, επειδή θεωρούνται υποτιμημένες από τους επενδυτές, ενώ αδυναμία δείχνουν τα blue chips, που είχαν σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του έτους: πτώση σχεδόν 1% καταγράφουν ΟΤΕ και ΔΕΗ, σχεδόν 2% υποχωρεί ο ΟΠΑΠ, ενώ το Δείκτη στηρίζουν με την άνοδό τους η Coca Cola (0,80%) και η Motor Oil (2%).

Την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης «ταλαιπωρείται» στο ΧΑ, οι ευρωπαϊκές μετοχές ανακάμπτουν με αρκετό δυναμισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη που καταγράφει σήμερα ο ευρύς δείκτης STOXX 600 πλησιάζουν το 1,50%.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η δευτερογενής αγορά των κρατικών ελληνικών τίτλων δίνει τελείως διαφορετική εικόνα από το Χρηματιστήριο, πιθανότατα χάρη και στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ με αγορές τίτλων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται πτωτικά, στο 1,32%, ενώ μεγαλύτερη πτώση σημειώνει η απόδοση του 5ετούς, στο 0,560%.

Νωρίτερα, το Business Daily μετέδωσε:

Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή , ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές παρουσιάζονται νευρικές μετά το χθεσινό sell off στη Wall Street. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 648,77 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 0,60%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 12,87 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινούνται 14 μετοχές, 40 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 0,76%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,69%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (+3,45%), της Eurobank (+1,39%), της Jumbo (+0,83%) και της Εθνικής (+0,73%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (-1,75%), του ΟΠΑΠ(-1,37%), της ΓΕΚ (-1,26%) και της Coca Cola HBC (-1,11%). 

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+2,94%) και του Πετρελαίου (+0,22%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,58%) και των τροφίμων(-1,09%). 

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ιντεάλ (κ) (+9,17%) και Κυριακούλης (+4,44%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: MIG (-6,48%) και Ευρωπαϊκή Πίστη (-3,30%).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Βγήκαν για... ψώνια οι επενδυτές στο ΧΑ, πάνω από 630 μονάδες ο Δείκτης

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για ποιοτικά blue chips, στο επίκεντρο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, όμιλος Viohalco, Mytilineos και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αδύναμες οι τράπεζες, πίεση στην Aegean. Καλύτερες επιδόσεις της Αθήνας από την Ευρώπη.
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο, στο «πράσινο» και οι ευρωαγορές

Κέρδη σε ποσοστό 0,70% καταγράφει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στον απόηχο της χθεσινής ανάκαμψης της Wall Strreet. Στο επίκεντρο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, σημαντικά κέρδη και για την Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο, ανησυχία για τα κρούσματα

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής αφενός για την πορεία της πανδημίας, έπειτα από το χθεσινό νέο ρεκόρ κρουσμάτων, αφετέτου για τη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.