Φωτο: Shutterstock

Ισχυρή άνοδος σε Ευρώπη, αμερικάνικα futures ελέω Fed 

Ισχυρά κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την απόφαση της Fed για αγορά ορισμένων εταιρικών ομολόγων, αλλά και το νέο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αμερικανικών υποδομών.

Ράλι σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την απόφαση της Fed να επεκτείνει τις αγορές ομολόγων, εντάσσοντας στο χαρτοφυλάκιό τη και ορισμένα εταιρικά ομόλογα.

Πρόκειται για μία απόφαση που επιβεβαιώνει τη διάθεση των κεντρικών τραπεζών να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις οικονομίες, με δεδομένο το ισχυρό πλήγμα που έχουν δεχθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται  2,1% με τον FTSE 100 να σημειώνει κέρδη 2,51%, τον DAX 30 στο +2,58%  και τον CAC 40 να εμφανίζει κέρδη 2,55%/ Σε ανάλογο κλίμα και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον FTSE MIB να ενισχύεται 1,98%, ενώ 1,65% υψηλότερα κινείται ο IBEX 35.

H Fed ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει στην δευτερεύουσα αγορά, μεμονωμένα εταιρικά ομόλογα με υπολειπόμενη ωρίμανση 5 ετών ή και λιγότερο. Αυτή η κίνηση αναμένεται να ανεβάσει την έκθεση της Fed σε επιχειρησιακά χρέη, ένα μόλις μήνα αργότερα αφότου ξεκίνησε την αγορά διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων ομολόγων. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε ενώ οι επενδυτές προσπαθούσαν να αξιολογήσουν την άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού που απειλούν να καθυστερήσουν την διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας.

Παράλληλα στήριξη στις αγορές προσφέρουν και δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση Τραμπ θα προχωρήσει σε εφαρμογή ενός νέου προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποδομών των ΗΠΑ, η συνολική αξία του οποίου μπορεί να φθάσει το ένα τρισ. δολάρια. 

Ο άνωθεν συνδυασμός οδηγεί υψηλότερα και τα futures της Wall Street, ενώ σε διαδικασία ράλι εισήλθαν και οι ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να ενισχύεται άνω του 4%, τον Hang Seng να εμφανίζει κέρδη 2,4% και τον Shanghai Composite να κινείται 1,44% υψηλότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ