Φώτο: Pixabay

Οι κεντρικές τράπεζες στηρίζουν την άνοδο σε Ευρώπη, αμερικανικά futures

Οι νέες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, με τις Fed και Τράπεζα της Ιαπωνίας να ανακοινώνουν νέα πακέτα στήριξης, στηρίζουν τη διάθεση των επενδυτών για αγορές μετοχών. 

Οι νέες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών ανά την υφήλιο ώστε να προσφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη στις οικονομίες, οι οποίες δοκιμάζονται από την πανδημία του κορονοϊού, αποτελούν τη βασική αιτία για το ράλι που καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Οι επενδυτές πείθονται όλο και περισσότεροι ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι απόλυτα αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν τα όπλα που διαθέτουν ή ακόμη και να... εφεύρουν νέα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη βαθιά ύφεση που εκτιμάται ότι θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία μετά το παρατεταμένο lockdown κάθε επιχειρηματικής και κοινωνικής δραστηριότητας. 

Αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 να ενισχύεται 2,94%, με τον DAX 30 να σημειώνει κέρδη 3,5%, τον FTSE 100 να βρίσκεται στο +3,2% και τον CAC 40 να κινείται 3,1% υψηλότερα. Ανάλογο κλίμα και στις αγορές Ιταλίας και Ισπανίας, με τους FTSE MIB και ΙΒΕΧ 35 να εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 4% και 3,6% αντίστοιχα. 

Την αρχή στο νέο γύρο στήριξης έκανε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επιλεκτικές αγορές εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, επεκτείνοντας το υπάρχον πρόγραμμά της, μέσω του οποίου, μέχρι σήμερα, αγόραζε μόνο ομολογιακά ETFs. 

Ακολούθησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας η οποία ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το πρόγραμμα χορηγήσεων κατά περίπου ένα τρισ. δολάρια, ενώ σημαντικό μερίδιο της προσοχής αναμένεται ότι θα προσφερθεί και στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη. 

Παράλληλα ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε δηλώσεις του κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να λάβουν γρήγορες αποφάσεις αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουν τα μέγιστα και θα βοηθήσουν και την ΕΚΤ στο έργο που έχει αναλάβει για τη σωτηρία της οικονομίας. 

Στα θετικά για την επενδυτική εμπιστοσύνη και διάθεση για αύξηση θέσεων και η φημολογία ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποδομών των ΗΠΑ το ύψος του οποίου μπορεί να φθάσει στο ένα τρισ. δολάρια. 

Στο παραπάνω θετικό πλαίσιο, ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται και τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ενισχύονται άνω του 1%. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ