Φώτο: Shutterstock

Citigroup: Σύσταση αγοράς για τράπεζες παρά το «ψαλίδι» σε τιμές - στόχους

Σε σημαντική μείωση των τιμών - στόχων για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχωρά ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος.

Ως ελκυστικές χαρακτηρίζει τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών η Citigroup σε έκθεσή της, στην οποία, όμως, προχωρά σε «επιθετική» μείωση των τιμών - στόχων, εξαιτίας κατά κύριο λόγο του «αδύναμου» οικονομικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει η πανδημία. 

Σύμφωνα με τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο η υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας στον τουρισμό την καθιστά περισσότερο ευάλωτη στην κρίση που προκάλεσε το παγκόσμιο lockdown, με πρόβλεψη ότι η ύφεση θα φθάσει φέτος το 8%, αλλά θα συνοδευτεί με ανάκαμψη της τάξης του 7% το 2021. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν διορθώσει περίπου 50% από τις αρχές του έτους και διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) στο 0,2x και με δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (RoE) 2021 στο 4,3%.

Παράλληλα τα αποτελέσματα α' τρίμηνου έδειξαν πρόοδο στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), αλλά η αδύναμη πορεία της οικονομία προκαλεί πιέσεις στα κέρδη, ενώ μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους είσπραξης μετρητών και πιθανώς να καθυστερήσει τις τιτλοποιήσεις.

Η Citi διατηρεί την ουδέτερη (neutral) σύσταση για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά δείχνει και μία σχετική προτίμηση για τη μετοχή της Eurobank λόγω του χαμηλού δείκτη NPEs, του υψηλού δείκτη κάλυψης και της καλύτερης προόδου στη μείωση των NPEs.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εκτιμούν (guidance) ότι η πτώση στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα θα κινηθεί σε μονοψήφια επίπεδα και κοντά στο 5% το 2020 και εμφανίζονται επιφυλακτικές σε ό,τι αφορά την αύξηση των προμηθειών εν μέσω του αδύναμου εταιρικού κλίματος. Τα ισχυρότερα κέρδη από συναλλαγές στήριξαν τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2020, αλλά είναι απίθανο να διατηρηθούν σε όλη τη διάρκεια του έτους, όπως σημειώνει. 

Η Citi χαιρετίζει τη μεγάλη πρόοδο των ελληνικών τραπεζών σχετικά με τις τιτλοποιήσεις NPEs στο α’ τρίμηνο, με οδηγό το Project Cairo (7,5 δισ. ευρώ) της Eurobank που αναμένεται να κλείσει το β’ τρίμηνο. Ωστόσο, η αυξημένη αβεβαιότητα το 2020 όπως σημειώνει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες μειώσεις των NPEs. 

Οι τιμές - στόχοι

Λόγω των προκλήσεων του 2020, της χαμηλότερης κερδοφορίας και του αδύναμου μακροοικονομικού περιβάλλοντος καθώς και το γεγονός ότι η Citi δεν προβλέπει διανομή μερισμάτων από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, προχωρά στη μείωση των τιμών-στόχων των μετοχών τους, διατηρώντας σύσταση ουδέτερη/high risk και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες. 

Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι σε 0,80 ευρώ από 1,90 ευρώ πριν, για την Eurobank σε 0,50 ευρώ από 1,00 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα η τιμή-στόχος τοποθετείται στο 1,50 ευρώ από 2,80 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς σε 1,90 ευρώ από 3,30 ευρώ πριν. Για την Alpha Bank βλέπει περιθώριο ανόδου άνω του 13%, για την Eurobank 17%, για την Εθνική 9,5% και για την Πειραιώς άνω του 12%.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρούν οι φόβοι για τις τράπεζες, ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο

Τα καλύτερα από τις προβλέψεις αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς περιορίζουν τις ανησυχίες για την επίπτωση της κρίσης στις τράπεζες και διατηρούν για δεύτερη συνεδρίαση την ορμή των τραπεζικών μετοχών.
ΑΓΟΡΕΣ

Fitch: Αδυναμίες και προοπτικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών 

Το εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, καθυστερεί σημαντικά τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα προβληματικά τους δάνεια, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.