Φώτο: Shutterstock

Τα νέα για την αγορά εργασίας κινούν τη Wall Street, μικρή πτώση στις ευρωαγορές

Αισιοδοξία έφερε η είδηση για δημιουργία πάνω από 2,3 εκατ. θέσεων εργασίας τον Ιούνιο στις ΗΠΑ παρά τη γενικότερη ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.

Θετικό ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου για τη Wall Street καθώς τα θετικά νέα για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και των κατασκευαστικών δεδομένων ενίσχυσε την επενδυτική αισιοδοξία ελπίζοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί ανέπαφη την ίδια ώρα που ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα. Με μικρή πτώση έκλεισε η Ευρώπη.

Στις 21.00 ώρα Ελλάδος, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,55% στις 3.117 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,86% στις 10.145 μονάδες ενώ ο Dow Jones υποχωρεί οριακά κατά 0,07% στις 25.794 μονάδες. 

Όπως έγραφε το BD νωρίτερα, πάνω από 2,3 εκατ. θέσεις εργασίας και συγκεκριμένα 2,369 εκατ. δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Automatic Data Processing, με τους οικονομολόγους ωστόσο να αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 2,5 εκατ. θέσεων. 

Παράλληλα, τα στοιχεία του Μαΐου αναθεωρήθηκαν σημαντικά σε αύξηση 3,065 εκατ. θέσεων από την αρχική εκτίμηση για μείωση κατά 2,76 εκατ. θέσεις απασχόλησης.  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου, οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργήσαν 937.000 θέσεις, οι μικρομεσαίες 559.000 θέσεις, ενώ οι μεγάλες εταιρείες 873.000 θέσεις. Παράλληλα, ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσε μεγάλη αύξηση, δημιουργώντας 1,9 εκατ. θέσεις εργασίας.

Στον τομέα της κατασκευής, τα στοιχεία κατασκευής ISM για τον Ιούνιο παρουσίασαν ανοδική τάση στα 49,8, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των 49,6. 

Η απότομη ανάκαμψη της βιομηχανίας μετά την πτώση τον Απρίλιο και τον Μάιο οδήγησε σε ισχυρή βελτίωση του αριθμού των νέων παραγγελιών και των δεικτών παραγωγής και ανοίγει το δρόμο για έναν σταθερό Ιούλιο, αλλά η πορεία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού, υποστηρίζουν αναλυτές.

Η ενέργεια σημείωσε πτώση 2%, παρακάμπτοντας τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση αργού επιβάρυναν το κλίμα παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7,2 εκα. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Πτώση στις ευρωαγορές

Ο δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,24% στις 361 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,19% στις 6.157 μονάδες, ο DAX 30 σημείωσε πτώση 0,41% στις 12.260 μονάδες και ο CAC 40 στο έπεσε 0,18% στις 4.926 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζει» ο Dow Jones, μεγάλη η πτώση και στις ευρωαγορές

Η ιστορική «βουτιά» του ΑΕΠ σε ΗΠΑ και Γερμανία και τα σχόλια Τραμπ για αναβολή των εκλογών, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά αποτελέσματα, προκαλούν μεγάλη πτώση στις αγορές στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές, πτώση άνω του 1% στη Wall

Αν και θετικά, τα στοιχεία για τον PMI δεν κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα, με τον δείκτη διαμορφώνεται σε επίπεδα προ πανδημίας. Στο επίκεντρο παραμένουν οι γεωπολιτικές εντάσεις. «Βουτιά» για τον κλάδο τεχνολογίας.