Φώτο: Shutterstock

Στο 1,15% «προσγειώθηκε» η απόδοση του 10ετούς 

Περαιτέρω αποκλιμάκωση για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, χάρη σε ΕΚΤ αλλά και θετικά στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης.

Αμείωτη παραμένει η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να «προσγειώνεται» στο 1,15%, ενώ του 5ετούς διαμορφώνεται στο 0,426%, πορεία την οποία στηρίζει τόσο η αγοραστική δραστηριότητα της ΕΚΤ, όσο και ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης, που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, οδηγούν σε πτώση των αποδόσεων για τα ομόλογα των χωρών του Νότου καθώς αυξήθηκε η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή στο -0,4%. Όπως, δε, τονίζεται σε ανάλυση της Commerzbank, εκτός από τα στοιχεία αυτά, τα οποία απετέλεσαν τον καταλύτη για τις χθεσινές πωλήσεις κρατικών ομολόγων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, άλλοι πιθανοί παράγοντες είναι οι ροές στο τέλος του μήνα και η κάλυψη του κινδύνου για την έκδοση εταιρικών τίτλων.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι είναι εφικτός ένας συμβιβασμός για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές. Επεσήμανε ότι είναι πιο λογικό το ταμείο να δίνει δάνεια αντί επιχορηγήσεων, ένα σημείο τριβής με άλλους ηγέτες της ΕΕ, περιλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ταμείο πρέπει να προβλέπει επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ. ευρώ για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, έστειλε χθες το μήνυμα ενός διαλείμματος στη λήψη μέτρων από την τράπεζα. Επεσήμανε ότι η ΕΚΤ δεν θέτει στόχους για συγκεκριμένες αποκλίσεις (spreads) στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης και «καθόλου» για το ύψος των αποδόσεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ