Φωτο: Shutterstock

Πιέσεις στην Ευρώπη ελέω Κομισιόν, πτώση σε futures Wall 

Μοναδική κορυφαία ευρωπαϊκή αγορά που εμφανίζει έστω και οριακά κέρδη είναι αυτή της Ιταλίας, παρά την εκτίμηση της Κομισιόν για ύφεση άνω του 11% το 2020.

Έναν ακόμη πονοκέφαλο προσέφερε η Κομισιόν στους επενδυτές των ευρωπαϊκών αγορών με τις σημερινές εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας, ο οποίος ήρθε να προστεθεί στις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και σε ορισμένα όχι και τόσο θετικά μακροοικονομικά στοιχεία. 

Η Επιτροπή προχώρησε σε ακόμη πιο αρνητική εκτίμηση για την ύφεση στην ευρωζώνη, την οποία τοποθετεί πλέον στο 8,7% για το τρέχον έτος (από -7,7% που προέβλεπε τον Μάιο), ενώ ορισμένες οικονομίες της περιοχής θα βιώσουν πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτή της Ιταλίας με πρόβλεψη για ύφεση που θα ξεπεράσει το 11%. Πάντως η ιταλική αγορά διαλέγει να μην τρομάξει από αυτή την είδηση όντας  μία εκ των ελάχιστων που εμφανίζει άνοδο, με τον δείκτη FTSE MIB να ενισχύεται 0,1%. Παράλληλα η Κομισιόν στην έκθεσή της υποστηρίζει ότι ακόμη και αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν... αισιόδοξες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη που μπορεί να έχει η πανδημία. 

Επίσης και βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Μάιο ανέκαμψε κατά 7,8%, αλλά διαμορφώθηκε αρκούντως χαμηλότερα από το 10% που ανέμεναν οι αναλυτές. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η πορεία ανάκαμψης ήταν εντυπωσιακή με δεδομένη τη συρρίκνωση 17,5% που είχε καταγραφεί τον Μάιο. 

Την ίδια ώρα η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ανά την υφήλιο και το γεγονός ότι στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε και το θλιβερό όριο των 130.000 θανάτων, συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές. 

Η παραπάνω «καταιγίδα» αρνητικών ειδήσεων οδηγεί τον ο πανευρωπαΪκό δείκτη Euro Stoxx 600 σε πτώση 0,87% με όλους τους κλαδικούς δείκτες που τον απαρτίζουν να κινούνται πτωτικά. Στο -1,16% διαμορφώνεται ο DAX 30, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,28% και τον CAC 40 να αποδυναμώνεται 0,84%, ενώ πτώση της τάξης του 0,82% σημειώνει ο ΙΒΕΧ 35

Πτωτικές τάσεις επικρατούν και στα futures της Wall Street με τους τρεις βασικούς δείκτες να αποδυναμώνονται μεταξύ 0,3% και 0,7%. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ