ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ύφεση - ρεκόρ 8,7% το 2020 στην ευρωζώνη, με ανάκαμψη 6,1% το 2021

«Πρωταθλήτρια» στην ύφεση η ιταλική οικονομία, με εκτίμηση ότι η συρρίκνωση θα φθάσει στο 11,2%, ενώ θα ξεπεράσει το 10% σε Γαλλία και Ισπανία. 

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ευρωζώνης τόσο φέτος όσο και το 2021 προχώρησε η Κομισιόν στις θερινές της προβλέψεις, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown εμφανίζονται βαθύτερες εκ των αναμενόμενου. 

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί φέτος στο επίπεδο - ρεκόρ του 8,7% (έναντι πρόβλεψης τον Μάιο για συρρίκνωση 7,7%), ενώ θα ανακάμψει με ρυθμό ανάπτυξης 6,1% το 2021 (από 6,3% που αναμένονταν τον Μάιο). 

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι προχωρά σε αυτή τη διπλή υποβάθμιση της εκτίμησής της, γιατί η άρση του lockdown έγινε στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης με βραδύτερο του αναμενόμενου ρυθμού. 

Παράλληλα υπάρχει αρνητική αναθεώρηση και των εκτιμήσεων για τις μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, με την ιταλική να είναι αυτή που θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα καθώς αναμένεται η συρρίκνωσή της να φθάσει στο 11,2% (από 9,5% που ήταν η εκτίμηση Μαίου) και η ανάκαμψη στο 6,1% (από 6,5% πριν). Άνω του 10% θα είναι η ύφεση τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ισπανία, ενώ η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών που δέχονται σχετικά μικρότερο πλήγμα με πρόβλεψη ύφεσης στο -6,3%.

 

«Ο οικονομικός αντίκτυπος των μέτρων εγκλεισμού είναι μεγαλύτερος από τον αρχικά αναμενόμενο. Εξακολουθούμε να κινούμαστε σε μία «ταραγμένη θάλασσα» και αντιμετωπίζουμε πολλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου σημαντικού κύματος κρουσμάτων», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι οι νέες εκτιμήσεις καθιστούν σαφές ότι είναι άμεση η ανάγκη να στηριχθεί η πρόταση της Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης. 

Από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας παρουσιάζοντας τη νέα έκθεση αναφέρθηκε τόσο στο βαρύ ανθρώπινο κόστος της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και προσέθεσε ότι «οι προβλέψεις δείχνουν τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πανδημίας. Η πολιτική απάντηση, σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνέβαλε στον μετριασμό των επιπτώσεων για τους πολίτες μας, ωστόσο οι αποκλίσεις, η ανισότητα και η ανασφάλεια αυξάνονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να επιτευχθεί ταχεία συμφωνία επί του σχεδίου ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή, ώστε να εισρεύσει νέα εμπιστοσύνη και νέα χρηματοδότηση στις οικονομίες μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν τονίζει ότι οι προβλέψεις της υπόκεινται σε αρκετούς κινδύνους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πια θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη της πανδημίας. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν αναμένει πλήρη ανάκαμψη της ευρωζώνης πριν το 2022 ο Τζεντιλόνι

Ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης και την άμβλυνση των ανισοτήτων εντός της ευρωζώνης εκφράζει ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στην Deutsche Welle.