Φωτο: Shutterstock

Απώλειες στην Ευρώπη, ήπια κέρδη στη Wall Street

Το επενδυτικό κλίμα παραμένει κολλημένο μεταξύ των ελπίδων που δημιουργούν τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία και των ανησυχιών ότι η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού θα πλήξει όποια προσπάθεια ανάκαμψης.

Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ οριακές μεταβολές σημειώνουν οι δείκτες της Wall Street, καθώς το επενδυτικό κλίμα παραμένει κολλημένο μεταξύ των ελπίδων που δημιουργούν τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία και των ανησυχιών ότι η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού θα πλήξει όποια προσπάθεια ανάκαμψης.

Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 έκλεισε στο -0,7%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να ηγείται των απωλειών με πτώση 1,9%.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 1,05% στις 12.484 μονάδες, ο FTSE 100 στη Βρετανία έχασε 0,55% στις 6.155 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο -1,24% στις 4.981 μονάδες. Στο -0,57% έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ πτώση 1,6% σημείωσε ο ισπανικός IBEX 35.

Κάποιες επιπλέον ανησυχίες φαίνεται ότι προκάλεσε και η συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ στους «Financial Times» στην οποία άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται, για κάποιο διάστημα, να αλλάξει την πολιτική της, με σαφή υπόνοια ότι δεν θα προχωρήσει, τουλάχιστον άμεσα, σε μία νέα αύξηση του ύψους των κεφαλαίων που «ρίχνει» στις αγορές.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε νέα μέτρα ύψους 30 δισ. λιρών για την ανάκαμψη της οικονομίας. Μεταξύ αυτών,η μείωση από το 20% στο 5% του ΦΠΑ επί των «αγαθών και υπηρεσιών του τομέα της φιλοξενίας», δηλαδή στα μπαρ, τα εστιατόρια, αλλά και τα ξενοδοχεία, τα θεματικά πάρκα, τους ζωολογικούς κήπους κλπ.

Στο ίδιο κλίμα κινείται η Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,07%, τον S&P 500 0,17%, και τον Nasdaq να σημειώνει άνοδο 0,64%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζει» ο Dow Jones, μεγάλη η πτώση και στις ευρωαγορές

Η ιστορική «βουτιά» του ΑΕΠ σε ΗΠΑ και Γερμανία και τα σχόλια Τραμπ για αναβολή των εκλογών, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά αποτελέσματα, προκαλούν μεγάλη πτώση στις αγορές στις δύο όχθες του Ατλαντικού.