ΓΔ: 2124.8 2.89% Τζίρος: 178.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:48:42
Φώτο: Shutterstock

Πτωτικά οι ευρωαγορές, εν αναμονή της ΕΚΤ

Το επενδυτικό κλίμα φαίνεται να πλήττεται και από την αναθέρμανση της διαμάχης Κίνας - ΗΠΑ, σε εμπόριο, τεχνολογία και γεωπολιτικά ζητήματα.

Ένα βήμα πίσω κάνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καταγράφοντας απώλειες, εν αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,9%, έχοντας ενισχυθεί σε υψηλό πέντε εβδομάδων εχθές. 

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,9%, ενώ ο FTSE 100 στη Βρετανία χάνει 0,85% και ο γαλλικός CAC 40 κινείται στο -1,11%. Στο -0,42% ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ απώλειες 0,53% σημειώνει ο ισπανικός IBEX 35

Όπως εκτιμούν αναλυτες, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες «επιθετικές» κινήσεις και ως εκ τούτου θα διατηρήσει αμετάβλητη τη συνολική της πολιτική (τόσο νομισματική όσο και αυτήν των έκτακτων μέτρων στήριξης) στη σημερινή συνεδρίαση. 

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Heineken ανακοίνωσε πτώση πωλήσεων 13% και βουτιά στα προσαρμοσμένα κέρδη 76% στο πρώτο εξάμηνο , με τη μετοχή της να υποχωρεί άνω του 2,5%. 

Στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε στο -0,76%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε 0,82%. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 2,04%. Πτώση και για τις κινεζικές μετοχές, με τον Shenzhen component να χάνει 5,37% και τον Shanghai composite 4,5%.

Η κινεζική οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη 3,2% το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων και ανακάμπτοντας από την ιστορική «βουτιά» του πρώτου τριμήνου. Οι εκτιμήσεις, σε δημοσκόπηση του Reuters, τοποθετούσαν το ΑΕΠ στο +2,5%.

Ωστόσο, η απρόσμενη αδυναμία στην εσωτερική κατανάλωση ανέδειξε τη ζημιά που συνεχίζει να κάνει ο κορονοϊός στην οικονομία. 

Επίσης, το επενδυτικό κλίμα φαίνεται να πλήττεται και από την αναθέρμανση της διαμάχης Κίνας - ΗΠΑ, σε εμπόριο, τεχνολογία και γεωπολιτικά ζητήματα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακή αγορά ανάλυση
ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα στο ΧΑ με ώθηση από MSCI και διεθνές κλίμα, στο επίκεντρο οι τράπεζες

Ισχυρή άνοδο 3,45% καταγράφει το ΧΑ με τον ΓΔ να διαμορφώνεται στις 2.136,75 μονάδες, και τις τράπεζες στο προσκήνιο υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών αγορών. Ώθηση από την αναβάθμιση της MSCI και το θετικό διεθνές κλίμα.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ράλι στις αγορές με φόντο το τέλος του πολέμου στο Ιράν

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές και πτώση των τιμών πετρελαίου φέρνουν οι προσδοκίες για λήξη του πολέμου στο Ιράν. Στο επίκεντρο και η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές για το ΧΑ από την MSCI.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές

Ισχυρή άνοδο καταγράφει το ΧΑ που ενισχύεται κατά 1,82% στις 2.043,41 μονάδες υπεραποδίδοντας των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Χρηματιστηριακή κατάρρευση γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση στο άνοιγμα λόγω Μέσης Ανατολής

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην έναρξη των συναλλαγών, με τον STOXX 600 να καταγράφει απώλειες 0,2%, καθώς οι αγορές ανησυχούν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι μετοχές ΜΜΕ υποχώρησαν 1,4%.