Φωτο: Shutterstock

Ήπια πτωτική κίνηση σε Ευρώπη και Wall Street

Οριακές διακυμάνσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στη Wall Street, η υψηλή τεχνολογία βρίσκεται, εκ νέου, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, λόγω περαιτέρω κατοχύρωσης κερδών από τους επενδυτές.

Διαθέσεις σταθεροποίησης σημειώνονται στην αμερικανική αγορά με τους επενδυτές να εξετάζουν με περισσότερη προσοχή μία σειρά μακροοικονομικών δεδομένων αλλά και εταιρικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου. 

Πτώση 107 μονάδων ή 0,4% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,59% και τον Nasdaq να κινείται κατά 1,3% χαμηλότερα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών για τον τεχνολογικό κλάδο.

Οι επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα μπαράζ μακροοικονομικών ανακοινώσεων με τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας να φθάνουν στα 1,3 εκατ., ελαφρώς υψηλότερα από τα 1,25 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Αντίθετα θετικά ήταν τα μηνύματα από το λιανεμπόριο, καθώς οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 7,5% τον Ιούνιο, ενώ οι ειδικοί είχαν εκτιμήσει ότι η αύξησή τους θα έφθανε στο 5,2%. 

Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά μεγέθη, κέρδη που διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών εμφάνισε η Bank of America (-2,44%) το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με την τράπεζα ωστόσο να ενισχύει τα αποθεματικά της για επισφαλή δάνεια κατά 4 δισ. δολάρια. Ειδικότερα, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,5 δισ. δολάρια ή 37 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 7,3 δισ. δολάρια ή 74 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο του 2019, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν στα 22,3 δισ. δολάρια από τα 23,1 δισ. δολάρια. 

Παράλληλα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών τα αποτελέσματα της Morgan Stanley (+2,43%) το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της ενίσχυσης στη συναλλακτική δραστηριότητα και την επενδυτική τραπεζική. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 3,2 δισ. δολάρια ή 1,96 δολάρια ανά μετοχή, από τα 2,2 δισ. δολάρια ή 1,23 δολάρια ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι, με τους αναλυτές να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για κέρδη ανά μετοχή της τάξης των 1,12 δολαρίων.

Οριακές διακυμάνσεις στην Ευρώπη 

Ιδιαίτερα ήπιες παραμένουν οι κινήσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ΕΚΤ έπραξε αυτό που αναμένονταν και δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, ενώ η προσοχή στρέφεται, πλέον, στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά αύριο και βασικό της θέμα θα είναι η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,59%, έχοντας ενισχυθεί σε υψηλό πέντε εβδομάδων εχθές. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,29%, ενώ ο FTSE 100 στη Βρετανία χάνει 0,32% και ο γαλλικός CAC 40 κινείται στο -0,14%. Στο +0,4% ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ απώλειες 0,09% σημειώνει ο ισπανικός IBEX 35. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζει» ο Dow Jones, μεγάλη η πτώση και στις ευρωαγορές

Η ιστορική «βουτιά» του ΑΕΠ σε ΗΠΑ και Γερμανία και τα σχόλια Τραμπ για αναβολή των εκλογών, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά αποτελέσματα, προκαλούν μεγάλη πτώση στις αγορές στις δύο όχθες του Ατλαντικού.