ΓΔ: 833.28 0.75% Τζίρος: 24.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:58:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι αγορές προετοιμασμένες για σημαντικές ανακοινώσεις

Με μεγάλη προσοχή οι αγορές συναλλάγματος περιμένουν αυτήν την εβδομάδα ορισμένες σημαντικές ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναφορικά με τη νομισματική πολιτική.

Η προσοχή στις αγορές συναλλάγματος αυτή την εβδομάδα έχει επιστρέψει στη νομισματική πολιτική, με ορισμένες σημαντικές ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού να μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Όπως σημειώνει ο Matthew Ryan, Strategy Analyst της εταιρίας Ebury, στην ανάλυσή του, ο Πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, θα δώσει τον τόνο με τις ομιλίες του τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη. Θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση των πρακτικών του Federal Open Market Committee της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι δύο κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια τον περασμένο μήνα, οπότε τώρα οι επενδυτές προετοιμάζονται για την πιθανότητα η μια ή και ακόμη και οι δύο κεντρικές τράπεζες να γνέψουν για πρόσθετη χαλάρωση των πολιτικών στις επερχόμενες συναντήσεις.

Έχουμε υποστηρίξει ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν οδηγούν αναγκαστικά σε επιθετικό ρυθμό περικοπών επιτοκίων. Προκειμένου να στηρίξουμε αυτήν την άποψή μας, έχουμε κατασκευάσει τον παρακάτω δείκτη, ο οποίος στοχεύει να αποτυπώσει ένα ευρύ μέτρο μακροοικονομικών συνθηκών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη.

Ο δείκτης, ο οποίος σταθμίζει εξίσου τις αμερικανικές μισθολογικές δαπάνες, τον Αμερικανικό PMI μη-βιομηχανικής παραγωγής της ISM, την ανεργία στη Γερμανία και τις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης, μειώθηκε ελαφρώς από τις αρχές του έτους, αν και σαφώς δεν έδειξε κανένα σημάδι τάσης προς ύφεση.

Refinitiv Datastream

Πηγή: Refinitiv Datastream, 08/10/2019

Καθώς όλοι οι δείκτες δεν δίνουν την εντύπωση μιας πιθανότητας για επερχόμενη επιβράδυνση της οικονομίας, αποτυπώνουν ότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ικανοποιητικές και φανερώνουν ότι η ανάγκη για περικοπές των επιτοκίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπορική αβεβαιότητα.

Στο μεταξύ, η στερλίνα έπεσε την Δευτέρα στην αγορά συναλλάγματος σε κατώτατο τριών εβδομάδων, εν μέσω παρατεταμένων ανησυχιών σχετικά με ένα no deal Brexit. Ενώ οι επενδυτές δείχνουν ολοένα και περισσότερο πόσο σημαντική θα ήταν η καθυστέρηση του Brexit, τα σχόλια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε κάθε περίπτωση στο τέλος Οκτωβρίου προκαλούν θόρυβο στην αγορά.

Επίσης, το ζεύγος ευρώ/δολαρίου εξακολουθεί να διαπραγματεύεται λίγο κάτω από το 1,10, με τους επενδυτές να περιμένουν νέα και εξελίξεις εντός της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, εκτός από την νομισματική πολιτική, θα επαναληφθούν οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οποιοδήποτε σημάδι προόδου θα σημάνει καλά νέα για τα νομίσματα υψηλότερου κινδύνου, με το δολάριο Νέας Ζηλανδίας να δείχνει τις καλύτερες επιδόσεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

wall street, agores, market
ΑΓΟΡΕΣ

Κράτησαν σε ιστορικά υψηλά τον Dow Jones οι πετρελαϊκές

Οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, τα θετικά στοιχεία για την κατανάλωση, αλλά και η άνοδος των τιμών πετρελαίου κράτησαν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση τον Dow Jones σε ιστορικά υψηλά.