ΓΔ: 787.43 1.63% Τζίρος: 68.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
negative_rates

Επενδυτές πληρώνουν για να δανείσουν την Ελλάδα

Για πρώτη φορά το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας υποχωρεί σε αρνητικό ποσοστό, 0,02%. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε άνετα κατά 2,71 φορές. Πτώση 248 μονάδων βάσης για την απόδοση του 10ετούς φέτος.

Στο χορό των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού μπαίνει και η Ελλάδα, καθώς σήμερα οι επενδυτές δέχθηκαν να... πληρώσουν το Ελληνικό Δημόσιο για να του προσφέρουν βραχυπρόθεσμο δανεισμό τρίμηνης διάρκειας, μία ημέρα μετά τη διάθεση 10ετών ομολόγων με το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 1,50%.

Το Δημόσιο άντλησε 488 εκατ. ευρώ με γραμμάτια 3μηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να υποχωρεί σε 0,02% από 0,095% στην προηγούμενη δημοπρασία. Μάλιστα, η υπερκάλυψη της έκδοσης αυξήθηκε σε 2,71 φορές, από 1,59 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα ομόλογα των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, λόγω της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και των φόβων για επιβράδυνση, τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν πλέον τον κανόνα. Η Γερμανία δανείζεται για 30 χρόνια με αρνητικό επιτόκιο, ενώ ακόμη και η Ιταλία δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο μέχρι και για τρία χρόνια.

Ένα ερώτημα είναι αν θα δεχθούν και φυσικά πρόσωπα να αγοράσουν τα έντοκα με τόσο χαμηλό επιτόκιο. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους, μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price).

Στη σημερινή διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί ελαφρώς και διαμορφώνεται σε 1,449%. Η απόδοση για τους τίτλους τρίμηνης διάρκειας διαμορφώνεται σε 1,18%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει σημειώσει εντυπωσιακή πτώση από την αρχή του έτους, κατά 248 μονάδες βάσης (2,48%).

grcbonds
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρεί η απόδοση των 10ετών, ανοίγει ο δρόμος για νέα έκδοση

Η απόδοση πέφτει προς το 2% και διευκολύνει το σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ για άντληση 2 δισ. ευρώ με νέα 10ετή ομόλογα μέσα στον Μάιο, ενώ η κυβέρνηση πιέζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για δάνειο από τον ESM.
ΑΓΟΡΕΣ

Η ευκαιρία των τραπεζών για κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα

Η άρση των περιορισμών από την ΕΚΤ επιτρέπει στις τράπεζες να αγοράσουν τίτλους με αυξημένη απόδοση, μετά την άνοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Τα κέρδη από trading το 2019 εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 766 εκατ.