ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
negative_rates

Επενδυτές πληρώνουν για να δανείσουν την Ελλάδα

Για πρώτη φορά το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας υποχωρεί σε αρνητικό ποσοστό, 0,02%. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε άνετα κατά 2,71 φορές. Πτώση 248 μονάδων βάσης για την απόδοση του 10ετούς φέτος.

Στο χορό των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού μπαίνει και η Ελλάδα, καθώς σήμερα οι επενδυτές δέχθηκαν να... πληρώσουν το Ελληνικό Δημόσιο για να του προσφέρουν βραχυπρόθεσμο δανεισμό τρίμηνης διάρκειας, μία ημέρα μετά τη διάθεση 10ετών ομολόγων με το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 1,50%.

Το Δημόσιο άντλησε 488 εκατ. ευρώ με γραμμάτια 3μηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να υποχωρεί σε 0,02% από 0,095% στην προηγούμενη δημοπρασία. Μάλιστα, η υπερκάλυψη της έκδοσης αυξήθηκε σε 2,71 φορές, από 1,59 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα ομόλογα των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, λόγω της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και των φόβων για επιβράδυνση, τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν πλέον τον κανόνα. Η Γερμανία δανείζεται για 30 χρόνια με αρνητικό επιτόκιο, ενώ ακόμη και η Ιταλία δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο μέχρι και για τρία χρόνια.

Ένα ερώτημα είναι αν θα δεχθούν και φυσικά πρόσωπα να αγοράσουν τα έντοκα με τόσο χαμηλό επιτόκιο. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους, μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price).

Στη σημερινή διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί ελαφρώς και διαμορφώνεται σε 1,449%. Η απόδοση για τους τίτλους τρίμηνης διάρκειας διαμορφώνεται σε 1,18%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει σημειώσει εντυπωσιακή πτώση από την αρχή του έτους, κατά 248 μονάδες βάσης (2,48%).

grcbonds
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομόλογα και χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Δημόσιο αντλεί 4 δισ. ευρώ από επιτυχή έκδοση 10ετούς ομολόγου

Η Ελλάδα εξέδωσε νέο 10ετές ομόλογο με μεγάλη επιτυχία, αντλώντας 4 δισ. ευρώ από προσφορές άνω των 51 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,47% και το κουπόνι στο 3,375%, καλύπτοντας το 50% του δανειακού πλάνου για το 2026.
Ευρώ χαρτονόμισμα ανάλυση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 51 δισ. οι προσφορές στο 10ετές ομόλογο, το Δημόσιο αντλεί 4 δισ.

Ρεκόρ προσφορών στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου με αιτήσεις 51 δισ. ευρώ, αντλήθηκαν 4 δισ. με χαμηλότερο επιτόκιο. Για το 2026 προγραμματίζονται δανεισμός 8 δισ. και πρόωρες αποπληρωμές ύψους 8,8 δισ. ευρώ.