Φώτο: Shutterstock

Η ανάκαμψη της μεταποίησης στηρίζει τις διεθνείς αγορές

Apple και Microsoft οδηγούν τον Nasdaq σε νέο ιστορικό υψηλό, κέρδη άνω του 2% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600.

Με ισχυρά κέρδη καλωσορίζουν τον Αύγουστο οι διεθνείς αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείνουν με άνοδο πάνω από 2% και τον Nasdaq να σημειώνει νέα ιστορικά υψηλά. Στο ξεκίνημα μιας εβδομάδας με πολλά εταιρικά αποτελέσματα και με ώθηση από τα στοιχεία για τη μεταποίηση της Ευρωζώνης, ο Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 2,2%. 

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 2,71%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,93%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 2,29%. Ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στο +1,51%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,42%. 

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύεται άνω των 200 μονάδων κατά 0,8%, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,73%, ενώ ο Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 1,4%, έχοντας σημειώσει ήδη νέο ρεκόρ.
 
Στην Ευρώπη οι δείκτες ενισχύθηκαν μετά τα στοιχεία για τον δείκτη PMI, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2019, με τον δείκτη στις 55,3 μονάδες από 48,9 τον Ιούνιο. 

Στα αποτελέσματα, η Societe Generale εμφάνισε ζημιές-έκπληξη της τάξης των 1,26 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, απογοητεύοντας τους αναλυτές. Η μετοχή της υποχώρησε 0,7%. 

Η HSBC ανακοίνωσε «βουτιά» 65% στα προ φόρων κέρδη του πρώτου εξαμήνου σε ετήσια βάση, με τη μετοχή της να καταγράφει πτώση 3%. 

Η γερμανική Siemens Healthineers υποχώρησε σχεδόν 9%, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Varian, έναντι 16,4 δισ. δολαρίων. 

Παράλληλα, καλύτερα των προσδοκιών ήταν τα στοιχεία και για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπου ο PMI ενισχύθηκε στις 54,2 μονάδες τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 53,8.

Εξάλλου, ο τεχνολογικός κλάδος συνέχισε να υπεραποδίδει, με την Apple να ενισχύεται 2,7%. Την Παρασκευή, η μετοχή της ενισχύθηκε 10% σε νέο ιστορικό υψηλό. 

Η Microsoft σημειώνει άνοδο πάνω από 3%, μετά την επιβεβαίωση ότι εξετάζει την εξαγορά των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ