ΓΔ: 1360.34 -2.18% Τζίρος: 109.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:33:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχασε ξανά τις 630 μονάδες ο Γ.Δ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών παρέμεινε στραμμένο στα εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Στήριξη από τις μετοχές του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, πιέστηκαν οι Coca Cola HBC, Viohalco, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή.

Πτώση σημείωσε και σήμερα Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας μακριά από την άνοδο των διεθνών αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τις 630 μονάδες και τον τζίρο για μία ακόμη συνεδρίαση να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, αν και αυξημένος σε σχέση με χθες.

Στήριγμα έδωσαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, ενώ πιέστηκαν οι μετοχές της Coca Cola HBC, Viohalco, της Πειραιώς και της Τέρνα Ενεργειακή.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών παρέμεινε στραμμένο στα εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Αθήνα και μετέβη στην Άγκυρα σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης του τελευταίου διαστήματος. 

Ο Χ. Μάας τόνισε ότι η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά τεταμένη, γεγονός το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε «ανάφλεξη». 

Εξάλλου, ξεκίνησε σήμερα η ελληνική Navtex σε περιοχές στις οποίες βρίσκεται κοντά και ο τουρκικός στολίσκος με το Oruc Reis, ενώ η Άγκυρα, από την πλευρά της, εξακολουθεί να προκαλεί, με αφορμή και την ανακοίνωση της πραγματοποίησης Navtex, την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε παράνομη.

Την ίδια ώρα ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του Τ. Ερντογάν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet υποστήριξε ότι «οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά αφορούν και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα». 

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 629,34 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,51%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 636,76 μονάδες (+0,66%) και κατώτερη τιμή στις 625,11 μονάδες (-1,18%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 26,52 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 13.618.803 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 0,33%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,33%. Ξεχώρισαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (3,05%), της ΔΕΗ (1,11%), της Εθνικής (0,67%) και της ΕΥΔΑΠ (0,58%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Coca Cola HBC (3,64%), της Τέρνα Ενεργειακή (2,25%), της Viohalco (2,17%), της Πειραιώς (2,01%) και του ΟΛΠ (1,97%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών (2,85%) και των Τηλεπικοινωνιών (0,14%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τροφίμων (3,59%) και των Πρώτων Υλών (2%).

Ανοδικά κινήθηκαν 43 μετοχές, 60 πτωτικά και 9 παρέμειναν σταθερές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερά υπό την πλήρη κυριαρχία των πωλητών παραμένει το Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» παραμένει σχεδόν το σύνολο της υψηλής; κεφαλαιοποίησης, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει χαμηλότερα από το επίπεδο των 1.370 μονάδων. Αρνητικό κλίμα διεθνώς, στο -1% οι ευρωαγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εν αναμονή πιέσεων, αλλάζει το κλίμα διεθνώς

Πτωτική στροφή σε Wall Street και Ασία, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, με το πετρέλαιο να επιστρέφει άνω των 90 δολαρίων. Νέα ψήφος εμπιστοσύνης της Goldmαn Sachs σε τράπεζες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κυρίαρχοι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο, με ενισχυμένη αξία συναλλαγών

Συνεχίζονται οι πιέσεις σχεδόν για το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να διαχωρίζει τη θέση του σε σύγκριση με την Ευρώπη, η οποία κινείται σε ανοδική τροχιά, διατηρώντας την ψυχραιμία της μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: «Ζυγίζει» το γεωπολιτικό ρίσκο το Χρηματιστήριο

Βασικός στόχος, εκ νέου, να μην χαθεί το επίπεδο των 1.400 μονάδων, με τις διεθνείς αγορές να εμφανίζονται ψύχραιμες στην κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή και την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί.