ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διατήρηση της bull market αλλά όχι νέα ρεκόρ βλέπουν οι ειδικοί για τις μετοχές διεθνώς

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν θα κατορθώσουν να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.

Η πρόσφατη bull market που σημειώνεται στις περισσότερες διεθνείς αγορές θα διατηρηθεί «ζωντανή» έως το τέλος του έτους, παρά ταύτα, όμως, οι μετοχές δεν θα κατορθώσουν να επιστρέψουν στα ιστορικά υψηλά που κατέκτησαν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα, τουλάχιστον, με έρευνα που πραγματοποίησε το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές διεθνώς έχουν ενισχυθεί 57% σε σύγκριση με τα ιστορικά χαμηλά που άγγιξαν στα τέλη Μαρτίου, καθώς οι επενδυτές έχουν, ήδη, προεξοφλήσει ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία από τις πιο επιθετικές υφέσεις στην ιστορία, σαφώς εξαιτίας της πανδημίας. 

Όμως στην έρευνα του Reuters, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 διαχειριστές κεφαλαίων σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική κανείς από τους 17 χρηματιστηριακούς δείκτες που εξετάσθηκαν δεν αναμένεται να επανακάμψει στα υψηλά επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία. 

Η εκτίμηση για αδύναμη κερδοφορία των επιχειρήσεων και για παγκόσμια ύφεση επηρεάζει αρκετά τις επενδυτικές διαθέσεις, κάνοντας τους επενδυτές περισσότερο συντηρητικούς στις επιλογές τους. 

«Οι αγορές μετοχών ανέκαμψαν ... (αλλά) καθώς αυτό το υψηλότερο σημείο εκκίνησης βρίσκεται σε αναντιστοιχία μεταξύ των τιμών των μετοχών και των θεμελιωδών στοιχείων. Αυτή η κατάσταση σιγά-σιγά θα αρχίσει να αντικατοπτρίζεται και στις αποτιμήσεις», σημείωσε η Monica Defend, κορυφαίο στέλεχος της Amundi Asset Management

Βάσει της έρευνας του Reuters οι 14 από τους 17 δείκτες που εξετάσθηκαν εκτιμάται ότι θα κλείσουν υψηλότερα το 2020 από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται σήμερα, ενώ το 60% των διαχειριστών κεφαλαίων εκτιμά ότι η bull market θα διαρκέσει για ένα ακόμη εξάμηνο.

«Η άποψή μας ότι οι τιμές των μετοχών θα αυξηθούν περαιτέρω υποστηρίζεται από την πρόβλεψή μας ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, ακόμη και αν η ανάκαμψη είναι πιο αργή και άνιση απ’ ότι αρχικά είχαμε εκτιμήσει», τονίζει με τη σειρά της η Simona Gambarini, οικονομολόγος της Capital Economics.

 

Υπήρξε, πάντως και μία σημαντική μερίδα των διαχειριστών που θεωρούν από «απίθανο» ή «πολύ απίθανο» να υπάρξει κάποια πολύ σοβαρή διόρθωση των αγορών. 

Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν οι διαχειριστές στην περίπτωση της Wall Street, όπου ο S&P 500 έχει καλύψει όλες τις απώλειές του λόγω πανδημίας και διαμορφώνεται, εκ νέου, σε επίπεδα ρεκόρ. 

Όπως τονίζουν η Wall Street βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την πραγματική οικονομία, όπου η ανεργία έχει εκτοξευθεί και η ύφεση είναι επιθετική, ενώ στηρίζει την άνοδό της αποκλειστικά στις τεχνολογικές μετοχές και κυρίως αυτές των Facebook, Amazon.com, Apple, Netflix και την μητρική της Google, Alphabet (FAANG).

Η Apple έχει την κορυφαία απόδοση μεταξύ των μετοχών FAANG, με την κεφαλαιοποίησή της να  αυξάνεται στα 2,15 τρισ. δολάρια, δηλαδή να ξεπερνά την αντίστοιχη για τον βρετανικό δείκτη FTSE 100. 

Οι αναλυτές, όμως, βάσει έρευνας της Reafiitiv εκτιμούν ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα υποχωρήσουν 20% φέτος, με το β’ τρίμηνο να εκτιμάται ότι θα είναι το χειρότερο της χρονιάς. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι εκτόνωσης στις ευρωπαϊκές αγορές, χάρη στο νέο απεριόριστο QE της Fed

Κέρδη άνω του 4% για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες αλλά και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη στην Ασία. Η προσοχή όλων στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.