Φωτο: Shutterstock

Με τον καλύτερο Αύγουστο από το 1986 φλερτάρει η Wall Street

Η υψηλή ρευστότητα που διοχετεύει στην αγορά η Fed σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή πορεία των τεχνολογικών μετοχών οδηγούν τον S&P 500 σε μηνιαία κέρδη άνω του 6,5%. 

Οι αμερικανικές μετοχές είναι έτοιμες να «κλείσουν» τον καλύτερο Αύγουστο από το 1986, καθώς το ράλι της υψηλής τεχνολογίας, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο, οδήγησε τα blue chips σε νέα ρεκόρ.

Με μόνο μία συνεδρίαση να έχει απομείνει ο δείκτης S&P 500 έχει άνοδο 6,8% από τις αρχές Αυγούστου και εάν τα κέρδη παραμείνουν μέχρι το κλείσιμο των συναλλαγών τη Δευτέρα, αυτό θα σηματοδοτήσει τον καλύτερο Αύγουστο από την άνοδο του 7,1% του δείκτη πριν από 34 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης – βαρόμετρο τόσο για τη Wall Street όσο και για την αμερικανική βιομηχανία έχει ενισχυθεί κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 56% από τον Μάρτιο, σε ένα ράλι που έχει τροφοδοτηθεί από τα «επιθετικά» μέτρα στήριξης τόσο από το αμερικανικό δημόσιο όσο και από τη Fed.

Όπως τονίζει, μιλώντας στους «Financial Times» ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν το ράλι του Αυγούστου «αντικατοπτρίζει την πρόβλεψη για διατήρηση της άφθονης ρευστότητας από τη Fed», τακτική η οποία διατηρεί τη ρευστότητα της αγοράς σε υψηλά επίπεδα.

 

Την ίδια ώρα οι προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη έχουν επίσης αρχίσει να βελτιώνονται. Τα κέρδη ανά μετοχή για το S&P 500 μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο το δεύτερο τρίμηνο, ακολουθώντας πορεία χειρότερη των εκτιμήσεων. Όμως οι αναλυτές αρχίζουν να αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη ανά μετοχή έως το τέλος του 2020.

Όσο για τους «υπεύθυνους» του ράλι που σημειώνει ο δείκτης, η μεγαλύτερη συνεισφορά είναι αυτή της Apple (με δεδομένη και τη βαρύτητά της στον S&P 500), με τη μετοχή της να έχει εμφανίσει άνοδο 18% από τις αρχές Αυγούστου, ενώ η μετοχή με την πιο εντυπωσιακή πορεία είναι αυτή της MGM Resorts, με άνοδο 44%. 

Η συνεχιζόμενη ενίσχυση όχι μόνο της Apple αλλά και των υπόλοιπων γιγάντων της τεχνολογίας – Amazon, Facebook, Netflix, Alphabet (Gogle)- αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα στηρίγματα για την τόσο καλή πορεία της αμερικανικής αγοράς. 

Όμως παρά τα νέα υψηλά για τον S&P 500, οι περισσότερες εταιρείες του δείκτη παραμένουν κάτω από τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το χάσμα μεταξύ των νικητών και των ηττημένων έκτοτε οδήγησε ορισμένους επενδυτές να περιγράψουν το ράλι ως «σχήμα K».

Υπάρχει μια «διακλάδωση» στην αγορά, εκτιμά ο Γκραντ Μπόουερς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου μετοχών της Franklin Templeton, καθώς οι τάσεις προς τις διαδικτυακές αγορές και την εργασία από το σπίτι έχουν ενισχυθεί, στηρίζοντας τις τιμές των μετοχών εταιρειών λογισμικού και ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street παρά τα έκτροπα στην Ουάσιγκτον  

Σε υψηλότερα επίπεδα αναρριχήθηκαν Dow Jones (+1,44%) και S&P 500 (+0,60%) ωστόσο τα εκτεταμένα επεισόδια στο Καπιτώλιο πίεσαν τις τιμές χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας. Στους Δημοκρατικούς ο έλεγχος της Γερουσίας.
us_election
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση δολαρίου, άνοδο μετοχών φέρνουν οι εκλογές στις ΗΠΑ

Η νίκη Μπάιντεν αποτελεί το βασικό σενάριο, σύμφωνα με την Ebury, και θα οδηγούσε σε κάμψη του δολαρίου και αύξηση επενδύσεων σε μετοχές. Απειλή για τις αγορές ενδεχόμενη αμφισβήτηση του αποτελέσματος.