Φωτο: Pixabay

Τεχνολογία και ελπίδες για νέο εμβόλιο «ανεβάζουν» τη Wall Street

Εντυπωσιακή πορεία για τη μετοχή της Tesla, με τα κέρδη να ξεπερνούν το 7%, ενώ ώθηση στην τεχνολογία προσφέρουν και δύο νέες συμφωνίες εξαγορών στον κλάδο.

Ανοδικά αλλά με περισσότερη... αυτοσυγκράτηση σε σχέση με το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης συνεχίζει να κινείται η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με στήριξη από την υψηλή τεχνολογία αλλά και τις ελπίδες για ένα νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊου. 

Μετά από μία ιδιαίτερα «σκληρή» εβδομάδα όπως η προηγούμενη, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών, οι τεχνολογικές μετοχές εμφανίζονται έτοιμες, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. 

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 320 μονάδες ή 1,16%, με τον S&P 500 να εμφανίζει κέρδη 1,33% και τον Nasdaq να κινείται 1,34% υψηλότερα, ο οποίος, πάντως, έχει «μαζέψει» σημαντικά τα κέρδη του, τα οποία ενδοσυνεδριακά έφθασαν να ξεπερνούν το 2,3%. 

Εντυπωσιακά κέρδη, τα οπoία ξεπερνούν το 7% εμφανίζει η μετοχή της Tesla, ενώ άνοδο 2,1% έχει ο τίτλος της Apple, επιβεβαιώνοντας την «επιστροφή» σε θετική πορεία για το σύνολο του τεχνολογικού κλάδου. 

Η ευφορία για την τεχνολογία καταφθάνει μετά την ανακοίνωση ότι η Nvidia προχωρά στην εξαγορά της Arm Holdings από τη SoftBank έναντι του ποσού των 40 δισ. δολαρίων, μία εξαγορά την οποία θα χρηματοδοτήσει και με έκδοση μετοχών. Η μετοχή της Nvidia ενισχύεται κατά 8%. Την ίδια ώρα η Oracle φαίνεται πως επικρατεί τελικά στην απόκτηση των αμερικανικών δραστηριοτήτων της TikTok, καθώς η ByteDance απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της Microsoft. 

Θετική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις είχε και η ανακοίνωση της AstraZeneca ότι ξεκίνησε εκ νέου την τρίτη φάση των κλινικών μελετών του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μετά από τη διακοπή που είχε υπάρξει την προηγούμενη εβδομάδα, για λόγους ασφαλείας. 

«Μεικτές» τάσεις στην Ευρώπη

Σε αντίθεση με τη Wall Street υποτονικό ήταν το κλίμα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έχασαν σημαντικό μέρος των κερδών τους, μετά τη θετική ανακοίνωση της AstraZeneca.

Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 σημείωσε μικρά κέρδη 0,15% και έκλεισε στις 368,51 μονάδες, με τον δείκτη να συμπληρώνει δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Ο DAX 30 είχε οριακές απώλειες 0,07% στις 13.193,66 μονάδες, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,35% στις 5.051,88 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,1% στις 6.026,25 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,14%, ενώ ο IBEX 35 κέρδισε 0,11%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ