Φώτο: Shutterstock

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Fed

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν μηδενικά έως το 2023. Τα futures του Dow χάνουν 300 μονάδες ή 1,14%, του S&P 500 1,31%, ενώ του Nasdaq 1,55%. 

Τη σκυτάλη των απωλειών από τη Wall και την Ασία πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της Fed, η οποία ανακοίνωσε εχθές πως τα επιτόκια θα παραμείνουν μηδενικά έως το 2023.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί σχεδόν 1%, ενώ των απωλειών με -2% ηγούνται ο τομέας των πρώτων υλών και της τεχνολογίας. 

Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει πτώση 1,1%, ο CAC 40 στη Γαλλία υποχωρεί 0,88%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 0,92%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει πτώση 1,12%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1,13%.

Τα μέλη της FOMC της Fed ανέφεραν ότι το βασικό επιτόκιο μπορεί να διατηρηθεί σταθερό στο μηδέν έως το 2023 καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να ωθήσει τον πληθωρισμό. «Με τον πληθωρισμό να κινείται συνεχώς κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο, η Επιτροπή θα στοχεύσει να επιτύχει ένα ποσοστό μέτρια πάνω από 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε ο πληθωρισμός να είναι κατά μέσο όρο 2% με την πάροδο του χρόνου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Επίσης τονίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα εργαλείων που έχει στην κατοχή της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Κανονικά, η προοπτική των χαμηλότερων επιτοκίων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα θα έπρεπε να ωθήσει τις αγορές υψηλότερα.  Ωστόσο, τα futures του Dow χάνουν 300 μονάδες ή 1,14%, του S&P 500 1,31%, ενώ του Nasdaq 1,55%. 

«Οι αγορές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιώσουν τις ειδήσεις, διότι η πραγματικότητα είναι ότι το μήνυμα της Fed δεν ήταν καν ικανοποιητικό», ανέφερε στο marketwatch ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής της Ava Trade. 

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Renault (-1,52%) και Volkswagen (-1,61%) υποχώρησαν μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 18,9% τον Αύγουστο και 5,7% τον Ιούλιο. Στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 20% ενώ στη Γαλλία κατά 19,8%, σύμφωνα με την European Automobile Manufacturers Association.

Παράλληλα, στην Ασία, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σταθερή τη νομισματική της πολιτική. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η BoJ, η ιαπωνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, αλλά παραμένει σε «σοβαρή κατάσταση» λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Στην Ευρώπη, οι επενδυτές αναμένουν επίσης οποιαδήποτε πολιτική καθοδήγηση από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία συνεδριάζει σημερα, ενώ δεν αναμένονται αλλαγές στη νομισματική της στάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ