Φώτο: Shutterstock

Έτοιμη για μηδενικά επιτόκια έως και το 2023 η Fed

Ευφορία στη Wall Street προκαλεί η Fed καθώς ξεκαθαρίζει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση στη Wall Street προκάλεσε η Fed η οποία όχι μόνο διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ, κάτι άλλωστε το οποίο είχε προεξοφληθεί, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, κοντά στο μηδέν, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές δεν διστάζουν να εκτιμήσουν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα μείνουν στάσιμα έως και το 2023, προκειμένου να υπάρξει στήριξη της οικονομίας για να ξεπεράσει το πλήγμα της πανδημίας και για να εισαχθεί σε μία περίοδο σταθερής ανάπτυξης. 

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή τα αμερικανικά επιτόκια βρίσκονται στην κλίμακα 0% έως 0,25% ενώ η τράπεζα στην ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα τρέχοντα μέτρα στήριξης, καθώς παρά τη βελτίωση των συνθηκών στην αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της τράπεζας η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Dow Jones ο οποίος διεύρυνε τα κέρδη του, κινούμενος κατά 254 μονάδες ή 0,94% υψηλότερα.

Στην ανακοίνωση της τονίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα εργαλείων που έχει στην κατοχή της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Η πανδημία COVID-19 προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδά τους στις αρχές του έτους. Η χαμηλότερη ζήτηση και οι σημαντικά χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου συγκρατούν τον πληθωρισμό. Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες, εν μέρει αντανακλώντας μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού. Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα συνεχίσει να επηρεάζει βραχυπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.

Η FOMC επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό με ρυθμό 2% μακροπρόθεσμα. Με τον πληθωρισμό βρίσκεται συνεχώς κάτω από αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο, η Επιτροπή θα επιδιώξει να επιτύχει πληθωρισμό ελαφρώς πάνω από 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε ο πληθωρισμός να είναι κατά μέσο όρο 2%. H FOMC θα διατηρήσει μια προσαρμοστική στάση της νομισματικής πολιτικής έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα. Η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων μεταξύ 0% και 0,25% και αναμένει ότι θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί αυτό το εύρος έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας φτάσουν σε επίπεδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής για τη μέγιστη απασχόληση και τον πληθωρισμό.

Οι εκτιμήσεις για την οικονομία 

Παράλληλα η Fed έδωσε στη δημοσιότητα και τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία, οι οποίες είναι σαφώς βελτιωμένες σε σύγκριση με τις προβλέψεις που είχε δημοσιοποιήσει τον Ιούνιο. 

Η τράπεζα αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2020 κατά -3,7%, ενώ τον Ιούνιο ανέμενε ύφεση -6,5%, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο +4% το 2021. Η ανεργία θα αγγίξει φέτος το 7,6% (από 9,3% που εκτιμούσε τον Ιούνιο), ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 5,5%. 

Ο πληθωρισμός θα φθάσει το 2020 στο 1,25% (από 0,8% πρόβλεψη Ιουνίου) και θα ενισχυθεί στο 1,7% το 2021.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ζ. Πάουελ: Η Fed αλλάζει στρατηγική για τον πληθωρισμό

Ο επικεφαλής της Fed ανακοίνωσε πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει «μετρίως» πάνω από τον στόχο του 2% «για κάποιο χρονικό διάστημα» μετά από περιόδους που έχει τρέξει κάτω από αυτόν.
ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Σε κίνδυνο οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας

Λόγω της πανδημίας η Fed δεσμεύτηκε ότι θα κρατήσει τα επιτόκια μεταξύ 0%-0,25% έως ότου η οικονομία να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να βρίσκεται σε τροχιά για να επιτύχει τους στόχους σε απασχόλησης και πληθωρισμό.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: Η Fed δεν θα ξεμείνει από πυρομαχικά, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

Η Fed θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την αμερικανική οικονομία, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της, προσθέτοντας ότι ο «ιός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε θα αποκατασταθεί η οικονομική δραστηριότητα».