Φώτο: Shutterstock

Προσεκτική άνοδος στη Wall Street, σημαντικά κέρδη για Ευρώπη 

Διατηρούνται οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τις τεχνολογικές μετοχές να παραμένουν στήριγμα για τη Wall Street. Ανοδικά η Ευρώπη με βοήθεια από τον πετρελαϊκό τομέα.

Ο φόβος ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας και φυσικά ενός πιθανού νέου γύρου lockdown ανά την υφήλιο εξακολουθεί να «σκιάζει» τις επενδυτικές διαθέσεις στη Wall Street, παρά τη σημαντική ανάκαμψη που συνεχίζει να καταγράφει η υψηλή τεχνολογία. 

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 74 μονάδες ή 0,28%, με τον S&P 500 έχει κέρδη 0,53% και να επιτυγχάνει διακοπή ενός σερί πέντε πτωτικών συνεδριάσεων, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,62% υψηλότερα. 

Σημαντική συμβολή στην προσπάθεια αντίδρασης προσφέρουν οι τεχνολογικές μετοχές, με τον τίτλο της Amazon να σημειώνει κέρδη 1,6%, μετά και την αναβάθμιση της σύστασης της Bernstein για την εταιρεία σε «buy» από «hold».

Παράλληλα η προσοχή έχει στραφεί και σε σημερινή ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι θα επαναλάβει την πρόθεση της τράπεζας να κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία. 

Αρνητική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις είχαν οι ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για επιβολή νέων πιο αυστηρών μέτρων στη χώρα του κατά του κορονοϊού, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η πανδημία «παραμονεύει» και είναι ικανή να οδηγήσει σε νέου σε εκτροχιασμό την παγκόσμια οικονομία. 

Ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη 

Επί ευρωπαϊκού εδάφους παραμένουν οι θετικές διαθέσεις μετά το χθεσινό sell off κυρίως για τραπεζικές μετοχές και τίτλους ταξιδιωτικών ομίλων, κίνηση η οποία αποδόθηκε τόσο στη αποκάλυψη τραπεζικού σκανδάλου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όσο και στους φόβους για νέα lockdowns. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,64%, με τον πετρελαϊκό κλάδο να σημειώνει άνοδο 1,9%. Ο DAX 30 στη Γερμανία καταγράφει άνοδο 1,03%, ο CAC 40 στη Γαλλία ενισχύεται 0,48%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχει κέρδη 1,04%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 παραμένει πρακτικά αμετάβλητος με κέρδη 0,01%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,33%.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλό πέντε μηνών στην Ευρώπη, «βουτιά» στη Ν. Υόρκη

Ισχυρές αναταράξεις στα χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και οι ανησυχίες για έκπληξη στις αμερικανικές εκλογές. Πτώση 1,46% στα futures του S&P, απώλειες άνω του 3% σε Γερμανια - Γαλλία.